Naturvårdsverket jävsutreder vilthandläggare

FÖRVALTNING. Naturvårdsverket såg inget problem i att en tjänsteman kombinerar arbetet som vilthandläggare med att driva ett företag som arrangerar jakter. Det gör däremot de privatpersoner som har hört av sig till myndigheten.

Att arbeta med att viltförvaltningsstrategin och översyn av föreskrifter går att kombinera med att som markägare driva ett företag som arrangerar jakter. Den bedömningen gjorde Naturvårdsverket vid anställningen av en handläggare till viltförvaltningssenheten.

– Vi kom fram till att det gick bra att anställa den här personen, säger Gunilla Ewing Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, till Altinget. 

I samband med en remiss som har varit ute under sommaren, om bland annat att tillåta pilbågsjakt, har två privatpersoner hört av sig. De ifrågasätter båda tjänstemannens objektivitet, med hänvisning till jaktverksamheten.

Olika bedömningsgrunder

– Vi tittar på det nu och gör en bedömning. Först när den bedömningen är färdig kan vi säga något mer, säger Gunilla Ewing Skotnicka.

Hon tillägger att det myndigheten tittade på vid anställningstillfället utgick från bestämmelserna om otillåten bisyssla, nu handlar det om att bedöma om det rör sig om en jävssituation.

Forrige artikel Altingets valkompass skiljer ut sig från de andra Altingets valkompass skiljer ut sig från de andra Næste artikel Adaktussons stabschef går från KD till SD Adaktussons stabschef går från KD till SD