Nationella prov blir frivilliga

GRUNDSKOLA. De nationella proven i SO och NO i årskurs 6 blir frivilliga att arrangera för skolorna från och med 15 april.  

Mattias Croneborg

Regeringen ändrar i skolförordningen med syfte att lärare ska få ökad möjlighet att lägga mer tid på undervisning istället för att tyngas av en av många upplevd tung administrativ börda.

Idag ges nationella ämnesproven i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan. Proven är reglerade i skolförordningen och ges i svenska, matematik, engelska, samhällsorienterade ämnen (SO) och i de naturorienterade ämnena (NO).

– Lärare får idag ägna alldeles för mycket tid åt att administrera och rätta de nationella proven. Den tiden behövs med eleverna istället. Därför kommer vi utreda provens omfattning och se hur vi kan digitalisera och därmed centralt rätta en del av proven. Under tiden minskar vi mängden obligatoriska prov i just sexan, där arbetstyngden och tidsåtgången för lärarna idag är störst, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett pressmeddelande.

Det är alltså rektorn på skolan som beslutar om proven. Om rektorn väljer att ha kvar proven blir deltagandet obligatoriskt för eleverna. Att ändringen sker redan den 15 april innebär att skolorna kan strunta i proven redan under den här terminen eftersom proven är förlagda i slutet av terminen. 

Bakgrunden till dagens förändring är regeringens överenskommelse med den borgerliga oppositionen om betyg i årskurs 4. I den överenskommelsen ingick även att göra de nationella proven frivilliga samt att göra en översyn av proven.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00