Myndighet ska granska Moderaternas valsatsning

Moderaterna och Ulf Kristersson skickade under valrörelsen flera personliga hälsningar till svenskar utomlands. Nu inleder Integritetsskyddsmyndigheten en granskning av partiet efter att greppet anmälts av flera mottagare.

Klagomålen rör hur Moderaterna behandlat personuppgifter i samband med videohälsningarna från statsminister Ulf Kristersson.
Klagomålen rör hur Moderaterna behandlat personuppgifter i samband med videohälsningarna från statsminister Ulf Kristersson.Foto: IMY, Johan Nilsson/TT
Johan Manell

Under valrörelsen skickade Moderaterna riktad information till utlandssvenskar. Runt 200 000 svenskar i utlandet fick brev från partiledaren Ulf Kristersson som sedan spelade in ett hundratal personliga videohälsningar

– Det har varit en framgångsrik kampanj, sade Magnus Ehrenberg, ordförande för Moderater i utlandet, till Altinget i samband med valet.

Men den annorlunda valkampanjen togs inte bara emot med blida ögon. En rad klagomål har kommit in till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Utifrån det samlade innehållet i klagomålen har vi beslutat att inleda tillsyn av partiet, säger Martin Wetzler, jurist på IMY och den som leder granskningen, i ett pressmeddelande.

Altingets gratis nyhetsbrev

Ska granska rättslig grund

Myndigheten ska bland utreda och undersöka om:

  • ”Partiet haft en rättslig grund för insamlingen av personuppgifter”
  • ”Om partiet på egen hand eller genom ett personuppgiftsbiträde har överfört personuppgifter till USA”
  • ”Om partiet vidtagit tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa en säkerhetsnivå som är lämplig i förhållande till risken med tillhandahållandet av personliga videohälsningar.”

Kommer samarbeta

Moderaterna låter meddela att partiet tycker att det är bra att myndigheten undersöker frågan.

”Vi välkomnar att IMY tar initiativ till att titta närmare på personuppgiftsbehandlingen i förhållande till personliga videohälsningar. Moderaterna tar den personliga integriteten på stort allvar. Vi kommer självklart att bistå IMY i deras tillsynsarbete och besvara deras olika frågor om vår personuppgiftsbehandling”, skriver biträdande partisekreterare Martin Borgs i en kommentar till Altinget.

Läs också

 

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00