Myndighet för skydd av integritet dröjer

RÄTTSVÄSEN. Regeringens plan på en ny myndighet för integritetsskydd drar ut på tiden. Ett utredningsförslag väntas först till hösten.

Per-Anders Sjögren

För ett år sedan tillsatte regeringen en utredning som ska undersöka hur skyddet för den personliga integriteten kan stärkas om tillsynen över hur personuppgifter samlas under ett tak, hos en myndighet, istället för att som i dag vara splittrade på flera olika instanser. Den nya myndigheten bör också ha i uppgift att lägga fram förslag för regeringen om åtgärder som behövs för att stärka skyddet, enligt direktiven till utredaren.

Utredningen var en följd av att Miljöpartiet i förhandlingarna i regeringen fick genom ett krav på en särskild myndighet för att värna om den personliga integriteten. I gengäld gav de gröna upp sitt tidigare motstånd mot att olika lagar om övervakningar i brottsutredningar.

Enligt de ursprungliga planerna skulle utredningen vara klar i slutet av januari 2016. Men enligt de nya direktiv som regeringen har beslutat om ska slutsatserna läggas fram den 30 september 2016.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN- KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredningen om tillsynen över den personliga integriteten för ytterligare tid på sig. Slutsatserna ska redovisas senast den 30 september 2016.

Länk till kommittédirektiv 2015:39



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00