Myndighet för alarm utreds på nytt

KRISBEREDSKAP. Planerna på en nationell myndighet för alarmtjänster lever vidare. En enig riksdag uppmanar nu regeringen att utreda hur en myndighet för alarmeringstjänsten bör organiseras.

Per-Anders Sjögren

I dag sköter SOS Alarm, ett bolag som ägs av stat, kommuner och landsting, larmtjänsterna. För snart två år sedan kom dock en utredning fram till att det är bättre att en statlig myndighet ska ta över ansvaret och larmnumret 112.

Men det förslaget har inte resulterat i någon förändring, varken under alliansregeringen eller S-regeringen. Av den budgetproposition som regeringen Löfven lade fram i höstas framgick att flera frågor måste utredas ytterligare innan det kan bli dags för ett skarpt förslag.

Ny utredning

Nu har riksdagen godkänt en motion från de borgerliga partierna och röstat för att regeringen ska gå vidare med planerna. Regeringen bör följa upp den förra utredningen om alarmeringstjänster genom att utreda hur en sammanhållen myndighet för alarmeringstjänsten bör organiseras. Genom att samla ansvaret hos en myndighet förbättras samarbetet med alla delarna i larmkedjan och alarmtjänster fungerar lika över hela landet, anser riksdagen.

I debatten poängterade Kent Härstedt (S) att det är viktigt att säkerställa en samordnad alarmeringskedja med ensamrätt på att ta emot alarm

– Det gäller inte organisationsformen som sådan, även om vi både i utskottet och här begär att man specifikt utreder myndighetsalternativet, sade Härstedt.

Nämnda personer

Kent Härstedt

Tidigare ambassadör Singapore
Studier i statsvetenskap och kinesiska (Lunds uni.), studier i civil och militär krishantering (Försvarshögskolan)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00