Debatt

Muf: "Självklart ska man få röka på uteserveringar"

DEBATT. Det är inte upp till regeringen att besluta om rökförbud, restaurangägaren borde få bestämma över sin egen uteservering. Det är dags att regeringen slutar slösa energi på förmynderi, skriver Benjamin Dousa och John Weinerhall, Muf.

Benjamin Dousa, icke-rökare, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet och John Weinerhall, rökare, distriktsordförande MUF Östergötland
Benjamin Dousa, icke-rökare, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet och John Weinerhall, rökare, distriktsordförande MUF Östergötland
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Benjamin Dousa, icke-rökare, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
John Weinerhall, rökare, distriktsordförande MUF Östergötland

Enligt DN kommer regeringen inom kort fatta ett beslut om en lagrådsremiss angående en ny tobakslag. Den största förändringen kommer vara att rökning på uteserveringar förbjuds.

Samtidigt som flera viktiga kärnverksamheter går på knäna fortsätter regeringen förbjuda allt som är roligt i sann folkhälsoanda. Knappt varannan elev klarar grundskolan i förorten, gängkriminellas dödliga våld ökar och migrationskostnaderna är fortsatt skyhöga. Ändå väljer regeringen att prioritera att förbjuda rökning framför att ta tag i dessa allvarliga utmaningar.

Förbjuder det roliga

Även om du är den enda personen som sitter på en uteservering kommer det vara olagligt att tända en cigarett, trots att ingen människa störs av din cigarettrök. Inte ens e-cigaretter kommer vara tillåtet, trots att de bara producerar vattenånga. Förbudet kommer dessutom att införas vid entréer till lokaler, vid busshållplatser och idrottsplatser. Men det är inte det enda roliga som regeringen vill förbjuda.

Att regeringen har en förkärlek till att förstöra saker som är kul visste vi redan; höjd biomoms, alkoholskatt, godisskatt, förbud mot alkoglassar och åldersgräns på energidrycker för att bara nämna några exempel.

Att regeringen har en förkärlek till att förstöra saker som är kul visste vi redan; höjd biomoms, alkoholskatt, godisskatt, förbud mot alkoglassar och åldersgräns på energidrycker för att bara nämna några exempel. Men nu får det vara nog, regeringen måste sluta förbjuda allt som är roligt.

Inte upp till regeringen

Restaurangägare borde få bestämma över sina uteserveringar och markägare över sin mark. Självklart ska de få finnas uteserveringar där man inte får röka, men det ska vara upp restaurangägaren att besluta om. En företagare är intresserad av att ha en lönsam verksamhet, kommer det fler gäster tack vare ett rökförbud kommer företagaren antagligen införa ett förbud. Helt utan socialdemokraternas tvingande lagstiftning.

Det är dåligt för hälsan att röka, ingen tvekan om saken, men lösningen är inte förbud på uteserveringar. Det är heller ingen rättighet att man ska slippa tobaksrök i det offentliga rummet. Låt restaurangägaren eller markägaren sätta reglerna. Den som inte gillar reglerna behöver inte vara där – vare sig det då råder rökförbud eller inte.

Regeringen måste prioritera om. Att blunda för att statens kärnverksamheter går på knäna och samtidigt lägga energi på förmynderi är absurt. Sverige behöver en regering som tar tag i de allvarliga utmaningarna, därför kommer vi jobba för att Alliansen ska vinna valet.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på debatt@altinget.se


Nämnda personer

Benjamin Dousa

Vd Timbro

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget