Muf i ISK-kontring – föreslår skattefritt sparande

Socialdemokraterna har planer på att föreslå ett tak för ISK-sparande. Nu lanserar Moderata ungdomsförbundet ett motförslag. Muf vill att de första 500 000 kronorna investerade i sparande ska vara skattefria.

500 000 kronor ska man kunna investera skattefritt om Muf får bestämma.
500 000 kronor ska man kunna investera skattefritt om Muf får bestämma.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

En socialdemokratisk arbetsgrupp under ledning av finansminister Magdalena Andersson (S) har i veckan föreslagit att sparande via så kallade investeringssparkonton (ISK) ska begränsas genom att införa ett tak för sparformen. Först talades det om en nivå på 100 000 till 200 000 kronor. Senare har finansministern sagt att nivån snarare skulle vara 3 miljoner kronor.

Bakgrunden är att Socialdemokraterna menar att rika gynnas av sparformen, som i goda börstider ger mindre skatteintäkter till staten eftersom den schablonbeskattas. Men förslaget att begränsa ISK, som skapades av Alliansregeringen, har fått oppositionen att slå bakut.

Muf till motattack

Även Moderata ungdomsförbundet är upprört och föreslår nu att det i stället ska bli ännu förmånligare att spara.

Matilda Ekeblad, Muf-ordförande.
Matilda Ekeblad, Muf-ordförande. Foto: Moderaterna
– Upp till 500 000 kronor ska man kunna spara helt skattefritt oavsett om det är ISK eller inte, säger förbundsordföranden Matilda Ekeblad till Altinget.

Bakgrunden är att Muf sedan tidigare föreslår att de första 500 000 kronor man tjänar ska vara skattefria. För att underlätta för unga som vill spara till exempelvis en bostad, pension eller bil vill ungdomsförbundet att dessa pengar även ska kunna investeras utan att beskattas.

Finansiering genom nedskärning

Någon beräkning för vad förslagen skulle kosta staten har förbundet inte gjort. Men Matilda Ekeblad menar att det finns gott om åtgärder för att få kalkylen att gå ihop.

– Vi vet att det finns hundratals myndigheter vi kan börja skära ner i. Vi måste effektivisera. Det finns alltid plats för skattesänkningar och att människor ska få behålla mer av sina pengar, säger hon.

Påverka partiet

Muf kommer nu att driva på för att deras förslag ska bli Moderaternas politik. Förbundet samlar också en stor del av partiets medlemmar och har representation i partiets samtliga arbetsgrupper. Förhoppningen är att förslaget i någon form ska bli till en proposition som läggs fram på partiets arbetsstämma i höst. Enligt Ekeblad har Muf fått positiv respons internt.

– Det är en av de bästa reformerna som Alliansen införde. Så vi vet ju att Moderaterna tycker att man ska kunna spara bättre, enklare och billigare. Det är viktigt om vi vill att människor ska bli mer ekonomiskt självständiga.

För att möjliggöra att förslaget ska bli verklighet är Muf också berett till justeringar. En skulle, enligt Ekeblad, kunna vara att det bara blir just ISK-sparande som blir skattefritt. Nivån är inte heller huggen i sten, men där kan Matilda Ekeblad tänka sig att också gå åt andra hållet och göra en ännu större summa skattefri.

Moderaterna har arbetsstämma den 21-24 oktober.

Läs också

Nämnda personer

Matilda Ekeblad

Konsult Reform society, ledamot regionfullmäktige Region Östergötland
Fil. kand. i statsvetenskap (Linköpings uni., 2020)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00