MSB vill bli klokare efter skyfallen i Gävle

MSB vill dra lärdomar av översvämningarna i Dalarna och Gävle och ger länsstyrelserna i uppdrag att utreda händelserna. Från Hallsberg, som drabbades hårt av skyfall år 2015, är rådet till andra kommuner att agera i tid. ”Man ska vara vaksam och göra vad man kan." säger kommunalrådet Magnus Andersson (S).

MSB låter utreda sommarens översvämningar. Rapporterna är underlag för framtida samhällsplanering, klimatanpassning, planering av förebyggande åtgärder och för beredskapen.
MSB låter utreda sommarens översvämningar. Rapporterna är underlag för framtida samhällsplanering, klimatanpassning, planering av förebyggande åtgärder och för beredskapen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Länsstyrelserna i Dalarna och Gävle har fått i uppdrag att utreda sommarens översvämningar. Om ett halvår vill MSB ha rapporterna på sitt skrivbord.

– Med de här utredningarna så lär vi oss alla av det som har hänt, säger Barbro Näslund-Landenmark, expert inom naturolyckor på MSB, till Altinget.

Översvämningsdirektivet

”Syftet med direktivet är att medlemsländerna ska arbeta för att minska konsekvenserna av översvämningar och på så sätt värna om människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet.”

Källa: MSB

MSB:s beslut utgår från EU:s översvämningsdirektiv som anger att medlemsländerna ska dra slutsatser från översvämningar, men också rapportera in konsekvenser från större översvämningar till EU-kommissionen. Om det här är en översvämning av såpass stor omfattning återstår att avgöra när utredningen är klar, enligt Näslund-Landenmark.

Hallsberg vet hur det är

En kommun som haft, den olyckliga, möjligheten att dra erfarenheter av skyfall och översvämning är Hallsberg. För sex år sedan föll stora mängder regn på kort tid över tätorten, en händelse vars följdverkningar kommunen fortfarande hanterar. Så sent som i våras fick kommunen betala en nota på 12,5 miljoner kronor till Länsförsäkringar Bergslagen, efter förlikning.

Försäkringsbolagets linje var att kommunen skulle stå för kundernas kostnader, eftersom vattensystem var underdimensionerat.

Om detta var det sista liknande kravet på ersättning kan inte kommunalrådet Magnus Andersson (S) svara på.

– Vi vet ju inte om det finns ytterligare någon som tänker kräva oss på anspråk, säger han till Altinget.

Tätorten ligger i en vagga

Utredningen efter skyfallet i Hallsberg

Efter 2015 års översvämningar i Hallsberg gjorde Länsstyrelsen i Örebro län en utredning av händelsen på MSB:s uppdrag. Utredningen finns att läsa här.

Men Hallsbergs kommun har också varit sysselsatt med att förbereda sig för att klara nya framtida skyfall. Kommunen finns inte med på den lista över tio områden extra utsatta för ras, skred och översvämning som Statens geotekniska institut och MSB publicerade i somras, men Magnus Andersson beskriver ändå tätortens läge som något olyckligt: I en vagga mellan en sandås och en förkastningsspricka.

– Därför  har vi byggt fördröjningsdammar och nu senast i september en jordvall, säger han.

Till andra kommuner ger han rådet att i tid börja arbetet med att skydda sig.
– Man måste analysera och se var man har problem. Man ska var vaksam och göra vad man kan, säger Magnus Andersson.

Skador för en halv miljard

Det kostar att anpassa sig, men att råka ut för skyfall kan bli desto dyrare. Det visar inte minst sommarens översvämningar i Gävle och Dalarna. Kostnaderna för skadorna efter skyfallet är uppe i nästan en halv miljard kronor, enligt Svensk Försäkring, rapporterar SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00