MP splittrat i diskussion om samarbete

KORTNYTT. Miljöpartiet är inte eniga om vem som blir en eventuell samarbetspartner vid regeringsbildning. Nu kräver Max Andersson (MP) att frågan tas upp på partiets kongress i maj. 

Sedan tidigare är Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att de vill fortsätta sitt samarbete efter valet. De är också överens om att göra allt för att inte ge något inflytande till Sverigedemokraterna. Men nu är MP splittrat i hur man ska samarbeta vidare, om en rödgrön regering skulle behöva breddas efter valet.

I en motion till kongressen kräver EU-parlamentarikern Max Andersson att Miljöpartiet slår fast vad som gäller inför den kommande valrörelsen. Att en rödgrön regering i första hand bildas med Socialdemokraterna är inte information nog för väljarna, anser han. Vänsterpartiet ska då presenteras som förstahandsalternativ. Detta ska i så fall fastslås under partiets kongress i maj.

Läs också: V till val på förkortad arbetstid och delad föräldraförsäkring

Max Andersson menar att Miljöpartiet står närmre Vänsterpartiet i flera sakpolitiska frågor. Exempelvis frågor om Nato, EMU och satsningar på miljön.

– Vi är ett grönt parti och rent sakpolitiskt har vi mer gemensamt med Vänsterpartiet än vad vi har med Liberalerna och Centerpartiet, säger Max Andersson till ekot.

Läs också: Schlyter: Så kan MP-krisen lösas

Det är däremot inte ett enat miljöparti som går ut med den här informationen. Frågan rör upp starka känslor och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är en av de som har reagerat på detta. Han är inte beredd att hålla med om att Miljöpartiet står närmre Vänsterpartiet än något annat parti och vill inte att partiet ska låsa upp sig före valet.

– Vi ser ju att vi och Socialdemokraterna kan fortsätta göra ett bra arbete, för klimatet, för skolan och för jobben, och det kommer att vara vår inriktning. Att sedan gå in och rangordna alla andra partier, det blir lite för specificerat. Vi måste kunna ta ansvar för det valresultat som väljarna ger oss, säger Gustav Fridolin till Ekot.

Forrige artikel Skolinspektionen vill att det ska pratas mer sex i skolan Næste artikel MP: Se över Swedavias ägardirektiv