Moderaterna störst bland studenter

KORTNYTT. En undersökning från Studentkortet visar att Moderaterna är det parti flest studenter sympatiserar med.

I en färsk undersökning från Studentkortet har studenter fått svara på frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag. 

Störst stöd får Moderaterna, följt av Socialdemokraterna och Centerpartiet. Lägst stöd bland studenter får Kristdemokraterna. De hamnar tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna under spärren i undersökningen. Medan Feministiskt Initiativ skulle komma in i riksdagen om studenterna fick bestämma.

Samtidigt har fler än var fjärde student som deltagit uppgivit att de inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Studenterna har också fått svara på frågan vilken fråga som är viktigast för de i val av ett parti. 50 procent av de som har tänkt att rösta på Moderaterna gör det på grund av partiets linje i "landets ekonomi och skattepolitik". För de socialdemokratiska väljarna spelar sjukvård och omsorg stor roll.

Miljöpartiet har bara knappt sex procent stöd bland studenter. Men över 70 procent av dessa säger att deras val styrs främst av partiets miljö- och klimatpolitik. 

Studentkortets trendrapport:

M: 16,7 %

S: 14,8 %

C: 11,1 %

V: 9,5 %

Mp: 5,6 %

Fi: 4,7 %

L: 3,8 %

SD: 3,1 %

KD: 1,9 %

Övr: 1,6 %

Vet ej: 27 %

Forrige artikel Fler söker till yrkesprogram på gymnasiet Næste artikel Nya mått för beredskapszoner runt kärnkraftverken
Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

PRESSTRÄFF. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller pressträff om coronapandemins effekter på arbetsmiljön och berättar om nya regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket. Se den live här. 

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

BEREDSKAP. Sverige har fått grönt ljus att hysa EU-lager i Kristinehamn, med skyddsutrustning och medicinteknik vid kris. Beredskapslagret ska vara klart inom ett halvår.

– Sverige ligger oerhört väl strategiskt till, säger Anneli Bergholm-Söder, MSB.