Moderat toppolitiker avliden

DÖDSFALL. Henrik Ripa (M), ordförande för Sahlgrenska sjukhuset och tidigare riksdagsledamot, har avlidit 52 år gammal.

Henrik Ripa var under många år kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun. 2010 kom han in i riksdagen och stannade där till 2014 då han återigen blev kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Sedan 2018 var Ripa regionpolitiker i Västra Götalandsregionen. Han var ledamot i regionfullmäktige och styrelseordförande för Sahlgrenska sjukhuset.

– Han var utåtriktad, gladlynt och lite kaxig. En sådan som behövdes i politiken. Han blev aktiv i politiken väldigt ung och hade en stark energi som ledde till många bra insatser i politiken, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M), till Expressen.

Insamling

Utöver de politiska engagemangen var Ripa också styrelseledamot i Cancerfonden. Moderaterna har nu valt att starta en insamling till fonden, i Henrik Ripas minne.

– Henrik Ripa visste hur viktig forskningen var för att hitta nya behandlingsmetoder för att besegra och för att utrota cancern. Det var en hjärtefråga för honom och han var starkt drivande i forskningsfrågor. Med detta initiativ vill jag bidra till den livsviktiga forskningen och hedra Henriks minne, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M), i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Hon blir KDU:s nya ordförande Hon blir KDU:s nya ordförande Næste artikel Överblick: Skolor ska undvika distans och ministrar kritiseras Överblick: Skolor ska undvika distans och ministrar kritiseras