Missa inte duellen mellan staten och samebyn

ANALYS. Svärden är slipade, kanonerna laddade och stockholmsadvokaterna influgna. På tisdagen inleds det stora slaget om jakten och fisket mellan svenska staten och Girjas sameby.

Allt medan Stockholm fortsätter att rotera kring sin egen axel, så händer det intressantare saker på annat håll. Så kommer det alltid att vara och det råder ibland en viss charm över ignoransen.

Men när en sameby – efter fem års kamp – lyckas dra upp självaste staten i boxningsringen (Gällivare tingsrätt) så kan det vara värt att följa med. Striden gäller vem som har rätt att förvalta jakten och fisket på kronans mark ovanför odlingsgränsen – samebyn eller staten? Det är en fråga som är av kopiöst mycket större vikt än exempelvis en tv-eks vara eller icke-vara. Det är också en fråga med många historiska bottnar om vem som har rätt till vad, samerna eller staten?

Det är Girjas sameby och Svenska samernas riksförbund (SSR) som nu utmanar staten tillsammans. Girjas sameby är ett pilotfall och noga utvald, förklarar SSR:s ordförande Jörgen Jonsson. Inte minst för att det är en by som "orkar med en sådan här process".

En sak är tydlig, det är att svenska staten helst hade sluppit alltsammans. Sedan stämningsansökan lämnades in år 2009 har Justitiekanslern (JK) försökt framhärda att en sameby inte har talerätt mot staten. JK hade fel och får nu skicka upp sina advokater för en månads förhandlingar vid Gällivare tingsrätt. Staten har "förhalat och fördyrat processen" sammanfattar Jörgen Jonsson JK:s agerande.

Men på tisdagen inleds det som kan bli en intressant månad. Förhandlingarna pågår lämpligt nog parallellt med SSR:s landsmöte som är förlagt i Gällivare den 3 juni, just när staten ska göra sin sakframställning. "Tag kolten på" skriver Jörgen Jonsson i sitt månadsbrev där han uppmanar ombuden på landsmötet att gå och lyssna.

Sameradion och SVT Sapmi har en omfattande bevakning av målet. Här finns en tidsaxel som i detalj förklarar vad målet handlar om.

Här är deras temasida för bevakningen av målet: Girjas mot staten.

När månaden vid Gällivare tingsrätt är över, då väntar med all säkerhet åratal av processande i högre instanser. Så det finns gott om tid att dra fram målet ur den Stockholmska medieskuggan.

 

Forrige artikel SD röstar hellre som S och MP i skolfrågor SD röstar hellre som S och MP i skolfrågor Næste artikel Ansvarskris på europeisk och kommunal nivå Ansvarskris på europeisk och kommunal nivå