Minusränta kan ge nollskatt

SPARANDE. Om statslåneräntan sjunker under 0 procent till den sista november blir det ingen skatt på investeringssparkonton nästa år. Det slår Skatteverket fast i ett ställningstagande.

Kristina Gauthier Reberg

När Riksbanken förra veckan sänkte reporäntan till -0,1 procent vände det upp och ned på många begrepp. Riksbanken räknar också med att den negativa räntan kommer att stå sig åtminstone till andra halvåret 2016.

Nu har Skatteverket tagit ställning till hur det påverkar skatterna.

Den som drabbas av negativ ränta på sitt bankkonto får inte räkna det som en ränteutgift som ger skatteavdrag. Den negativa räntan ska inte heller ses som en utgift för att förvärva eller ha kvar en inkomst, och inte heller som en avdragsgill förvaltningsutgift. ”Det får istället ses som en avgift som banken tar ut för att tillhandahålla system och tjänster som hör ihop med kontot”, skriver Skatteverket i ställningstagandet.

För investeringssparkonton kan minusränta för staten leda till att schablonbeskattningen nästa år blir 0 procent. Däremot blir det inte tal om att en negativ ränta skulle ge kontoinnehavaren en negativ schablonintäkt som ger skatteavdrag, slår Skatteverket fast.

Skatten på investeringssparkonton bestäms av statslåneräntan, som sätts av Riksgälden, den 30 november året före inkomståret. Sista november 2014 var statslåneräntan 0,9 procent. Sedan dess har den dalat till 0,48 procent, och kan vara nere under 0 procent till den 30 november.

 

Skatteverkets ställningstagande

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00