Ministern om S-förslaget: ”Populistiskt”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tycker att Socialdemokraternas förslag att pressa bankerna hårdare genom att stärka den statliga banken SBAB är alltför kortsiktigt. ”Att vara populistisk kring enskilda kvartal eller enskilda år, det tycker jag inte bidrar till att svenska hushåll får det bättre”, säger han till Altinget. 

”Det är inte så vi sköter bankreglering i Sverige, utan det sker ju på andra sätt”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) angående Socialdemokraternas förslag. 
”Det är inte så vi sköter bankreglering i Sverige, utan det sker ju på andra sätt”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) angående Socialdemokraternas förslag. Foto: Claudio Bresciani / TT
Louise Carlsson-ÖrningMiranda Olsson

De fyra storbankerna gjorde tillsammans storvinst med ett resultat på 180 miljarder kronor 2023 samtidigt som hushållen har det tufft, inte minst med ökade kostnader för bolån. Socialdemokraterna har gått ut med hård kritik mot regeringen som de tycker borde göra mer för att pressa bankerna.

Tidigare har S föreslagit sänkta avkastningskrav på SBAB och en tillfällig skatt på övervinsterna från bankernas räntenetton införs, som ett sätt att skruva åt konkurrensen och pressa övriga banker på marknaden. 

I förra veckan presenterade S även ett förslag för att stärka SBAB:s möjligheter att generera vinst genom att de ska kunna erbjuda löne- och transaktionskonton till sina kunder.

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00