Miljödepartementets myndigheter inte miljöbäst

FÖRVALTNING. Justitiedepartementets och utbildningsdepartementets myndigheter var sämst i klassen på miljöarbete år 2014. Bäst var myndigheterna under numera nedlagda landsbygdsdepartementet.

Riksutställningar och Brottsoffermyndigheten var de två myndigheter som hade högst koldioxidutsläpp per anställd för korta flygresor (under 50 mil) förra året. Det vill säga flygresor som anses vara enklast att ersätta med tåg.
Riksutställningar och Brottsoffermyndigheten var de två myndigheter som hade högst koldioxidutsläpp per anställd för korta flygresor (under 50 mil) förra året. Det vill säga flygresor som anses vara enklast att ersätta med tåg.Foto: Norrköpings flygplats
Johanna Alskog

Det var inte miljödepartementets myndigheter som sammantaget skötte sitt miljöarbete bäst under år 2014, enligt Naturvårdsverkets rankinglista i rapporten Miljöledning i staten. Det var myndigheterna under det numera nedlagda landsbygdsdepartementet som samlade ihop det högsta medelvärdet bland de elva departementet i rankinglistan.

Sämst var justitiedepartementet och utbildningsdepartementet.

Vid årsskiftet ändrades departementsuppdelningen. Energifrågorna flyttade från näringsdepartementet till miljödepartementet. Landsbygdsfrågorna flyttade in på näringsdepartementet.


Landsbygdens myndigheter miljöbäst
Landsbygdsdepartementet 8,2

Miljödepartementet 7,8

Arbetsmarknadsdepartementet 7,8

Socialdepartementet 7,2

Näringsdepartementet 7,1

Utrikesdepartementet 7

Försvarsdepartementet 7

Finansdepartementet 7

Kulturdepartementet 6,9

Utbildningsdepartementet 6,7

Justitiedepartementet 6,7

Medelvärde rankingpoäng per departement utifrån kvaliteten
på myndigheternas miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse. Maxpoäng 10.

Riksutställningar gör mest korta flygresor

Naturvårdsverket redovisar i rapporten vilka myndigheter som har rest mest med flyg och bil. Bland de myndigheter som har högst koldioxidutsläpp från korta flygresor (under 50 mil) per anställd, det vill säga sådana resor som i regel enkelt kan ersättas med tåg, är relativt små myndigheter.

I topp över utsläpp från korta flygresor per anställd ligger Riksutställningar, följt av: Brottsoffermyndigheten, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Trafikanalys och Boverket.

De fem myndigheter med högst totala utsläpp från korta flygresor är Umeå universitet, Försäkringskassan, Rikspolisstyrelsen, Trafikverket och Försvarets materielverk.

Sametinget kör mest bil

De myndigheter som har högst utsläpp från bilresor per anställd är: Sametinget, Rikspolisstyrelsen, Statens jordbruksverk, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Västerbotten.

Dokumentation

Naturvårdsverkets rapport: Miljöledning i staten 2014

Här finns alla myndigheter i miljörankingen



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00