Mer tid för att granska Bergwall-fallet

RÄTTSSÄKERHET. Den kommission som ska granska rättsväsendets och vårdens hantering av fallet Sture Bergwall får ytterligare tid på sig att lämna sina slutsatser. Utredningen ska var klar till sommaren, enligt nya direktiv från regeringen.

Granskningen, som sjösattes av den förra regeringen för snart ett år sedan, gäller processen som ledde fram till att Bergwall, tidigare Thomas Quick, först dömdes för åtta mord och sedan friades från samtliga då han tagit tillbaka sina erkännanden. Även advokaternas och sakkunnigas agerande ska granskas, enligt direktiven till utredaren Daniel Tarschys. Uppdraget skulle ursprungligen redovisas den 29 januari nästa år. Men nu förlängs utredningstiden till den 5 juni 2015.

Bergwall-kommissionen ska även granska om det har funnits strukturella brister i rättsprocessen och vården, och om det behövs förändringar för att detta inte ska upprepas. Kritiken har varit hård mot hur rättsväsendet, framförallt polis och åklagare, och den rättspsykiatriska vården fungerat i fallet. Tingsrätterna fick exempelvis inte reda på att Sture Bergwall ändrat sina uppgifter gång på gång. Under rättsprocessen genomgick han även psykoterapi och medicinerades med narkotikaklassade preparat. 

Forrige artikel Sverige har erkänt staten Palestina Sverige har erkänt staten Palestina Næste artikel ”Allt blev inte som det var tänkt” ”Allt blev inte som det var tänkt”
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.