Meddelarskydd ska byggas ut

ÖPPENHET. Regeringen vill utöka meddelarskyddet för privatanställda som arbetar i offentligt finansierad verksamhet som skola och vård. Ett lagförslag kommer därför att lämnas till riksdagen under 2015.

Utgångspunkten i den kommande propositionen är den statliga utredning som lämnades i december förra året. Det förslaget innebär att privatanställda i vård, skola och omsorg ska ha ett lika starkt meddelarskydd som offentliganställda, det vill säga att kunna lämna information till media om till exempel missförhållanden utan att arbetsgivaren får efterforska källan.

Men regeringen vill dessutom bygga ut skyddet ytterligare. En ny utredare ska därför få i uppdrag att ta fram förslag om meddelarskydd för annan verksamhet som till största del finansieras offentligt. Det kan till exempel gälla kollektivtrafik och färdtjänst, skriver regeringen i budgetpropositionen.

Forrige artikel Mer pengar till nattis Næste artikel Långa myndigheter blir ännu längre
Klimatbråk mellan Söder (SD) och Eneroth (S)

Klimatbråk mellan Söder (SD) och Eneroth (S)

KLIMATBRÅK. Enligt riksdagsledamot Björn Söder (SD) har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) fel när han påstår att flyget har en betydande klimatpåverkan. Men Söder vägrar gå med på att han skulle ha kallat klimathotet för en bluff.