Debatt

Wallrup: "Medborgarna behöver få klimatråd från staten"

DEBATT. Det behövs nationella klimatkampanjer och informationssatsningar, till exempel regelbundna utskick till medborgarna om hur man bäst bidrar till klimatomställningen. Det skriver riksdagsledamot Emma Wallrup (V).

"Det är viktigt att skapa känslan av att vi nu har en gemensam plan för att ställa om." skriver vänsterpartisten Emma Wallrup som anser att regeringen bör ta initiativ till nationella klimatkampanjer.
"Det är viktigt att skapa känslan av att vi nu har en gemensam plan för att ställa om." skriver vänsterpartisten Emma Wallrup som anser att regeringen bör ta initiativ till nationella klimatkampanjer.Foto: Anna Simonsson, Denny Lorentzen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Emma Wallrup
trafiktalesperson Vänsterpartiet

Situationen är mycket tuff på klimatområdet. Det råder inga tvivel om att vi nu är inne i en förändrad situation för jordens klimat. Tundran har gått in i en fas där den tinar allt fortare, och isavsmältningen och antalet skogsbränder ökar. Läget är akut, och det är viktigt att skynda på omställningen samt att se över hur vi kan hantera de nya förstärkningsprocesser, som kommit igång alltmer.

Råd från olika håll kan hämma

De flesta medborgare har förstått att det är viktigt att agera mot klimatförändringarna. Det finns undersökningar som visar att det finns många som vill agera, men inte vet hur de ska göra. De olika råd om klimatet som kommer om vartannat och från olika håll kan förvirra ytterligare och hämma handling. Incitamentet minskar också när man ser att grannen inte agerar.

Fördelar med samlad information

Om alla istället får samma information samlat från staten, blir det både en signal om att, nu gör vi något tillsammans och det ger en känsla av att nu är vi många som agerar. Många medborgare har
inte i sin stressade vardag, tiden att sätta sig in i frågan och att skaffa sig en uppfattning om vilka åtgärder som verkligen har effekt. Det känns tufft att se alla extrema väderhändelser runt
om i världen. För att orka ta tag i en så stor fråga och inte välja ”skygglapparna” så är det viktigt att skapa känslan av att vi nu har en gemensam plan för att ställa om.

Under oljekrisen på 70- och 80-talet gav myndigheterna råd till medborgarna om, hur de kunde hjälpa till att spara energi. Nu när vi befinner oss i ett akut läge och det är mycket bråttom att skynda på klimatomställningen vore det därför bra med regelbunden information till medborgarna från någon av statens myndigheter om vad de som privatpersoner själva kan bidra med som har effekt.

Dags dra i nödbromsen

Det är nu vi behöver dra i vår nödbroms. Jag har därför ställt frågan till miljöminister Karolina Skog (MP), om hon tänker ta några initiativ för att skapa nationella klimatkampanjer och tydligare informationssatsningar, till exempel i form av utskick till medborgarna. Vi möts i en interpellationsdebatt i riksdagen den 14 september.

Prioritera kollektivtrafiken

Det är samtidigt viktig att politiker och samhällsplanerare tar tag i klimatomställningen ännu fortare och gör det lättare att leva rätt. På transportområdet behöver en högre prioritet ges till de transporter som är klimatvänligast och energieffektivast, exempelvis kollektivtrafiken. Det är viktigt att göra kollektivtrafiken mer prisvänlig och attraktiv och med bättre yttäckning. På så sätt kan den på riktigt bli ett alternativ till bilen. Dessa frågor bör också med hänsyn till det akuta läget prioriteras upp på den politiska dagordningen.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]


Nämnda personer

Emma Wallrup

Tidigare riksdagsledamot (V)
Biologi (SLU, 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00