Debatt

MED: Skenborgliga partier har gett upp i EU

Vi ser en farlig tendens där våra etablerade skenborgerliga partier har gett upp inför EU:s nysocialism, skriver Daniel Sonesson, partiledare och Pia Rundkvist, förstanamn i EU-valet för Medborgerlig samling.

”Det är inte längre fråga om enbart ekonomisk integration för ökad handel och välstånd, utan om en omfördelning av resurser och värderingar som ligger i linje med en socialistisk världsbild”, skriver debattörerna. 
”Det är inte längre fråga om enbart ekonomisk integration för ökad handel och välstånd, utan om en omfördelning av resurser och värderingar som ligger i linje med en socialistisk världsbild”, skriver debattörerna. Foto: Pressbild
Daniel Sonesson
Pia Rundkvist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I takt med att EU:s inflytande över medlemsländerna växer, ser vi en allt mer oroande utveckling där de klassiska liberala värderingarna om individens frihet och självbestämmande utmanas av en nysocialistisk agenda. Denna utveckling är inte bara en byråkratisk belastning utan också en ideologisk förskjutning som hotar att omforma våra samhällen. Det går i en riktning som står i direkt motsats till de principer som en gång formade vår kontinent.

Underminerar nationell suveränitet och individuell frihet 

Nysocialismen, som vi ser den idag i EU, är en modern manifestation av "New Left"-rörelserna som tog fart på 1960-talet. Dessa strömningar, som en gång var marginella, har nu fått ett allt starkare fäste inom EU:s institutioner och politik. Multikulturalism, klimatism, miljöfanatism, radikalfeminism och kritisk ras- och könsteori är inte längre bara akademiska diskurser som argumenterar för lika utfall, utan har blivit centrala delar av EU:s politiska agenda. De tjänar som verktyg för att driva igenom en omfattande social ingenjörskonst som underminerar nationell suveränitet och individens frihet att välja sitt eget livsöde.

Den ökande detaljregleringen från EU, som påverkar allt från arbetsmarknadspolitik till vilka träd vi får såga ner i våra skogar, är symptom på en djupare ideologisk omvandling

Den ökande detaljregleringen från EU, som påverkar allt från arbetsmarknadspolitik till vilka träd vi får såga ner i våra skogar, är symptom på en djupare ideologisk omvandling. Det är inte längre fråga om enbart ekonomisk integration för ökad handel och välstånd, utan om en omfördelning av resurser och värderingar som ligger i linje med en socialistisk världsbild.

Svenska borgerliga väljare som tror på frihandel, individuell frihet och en begränsad stat ser nu hur deras röster på de etablerade skenborgerliga partierna bidrar till en verklighet som de inte kan ställa sig bakom. 

Står fast vid Europas principer 

Medborgerlig samling står fast vid de principer som en gång formade Europa: frihet, självbestämmande och en tro på individen snarare än staten som samhällets grundpelare. Vi ser en farlig tendens där våra etablerade skenborgerliga partier har gett upp inför EU:s nysocialism, där de utan större motstånd godtar och till och med främjar politik som strider mot dessa grundläggande värderingar.

Det är dags för en verklig omprövning av Sveriges roll i EU. Medborgerlig samling kräver en folkomröstning om vårt EU-medlemskap om inte en omförhandling kan säkerställa att Sverige inte längre bidrar till eller blir offer för en agenda som underminerar våra mest grundläggande friheter. Vi måste fråga oss: Är det detta vi vill att våra skatter ska finansiera? Är detta den framtid vi vill ha för våra barn?

EU bör återgå till sina ursprungliga ideal om frihandel, fred och frihet, snarare än att fungera som en överstatlig enhet som driver på en nysocialistisk agenda. Det är dags att återupprätta det självbestämmande och de friheter som en gång byggde vårt välstånd och gjorde våra nationer starka. Medborgerlig Samling är redo att leda den striden, för Sveriges och Europas framtid.

Nämnda personer

Daniel Sonesson

Partiledare Medborgerlig samling
Studier i internationell marketing och entreprenörskap (Handelshögskolan vid Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00