Matz Nilsson: Skolledarkris kan uppstå redan i år

KORTNYTT. Sveriges Skolledarförbund anser att Sverige kan komma att få en skolledarkris likt lärarkrisen. Detta med hänvisning till att lönen inte återspeglar ansvaret.

Sveriges skolledarförbund presenterade nyligen sin lönestatistik för 2017. Där visas en ökning av lönerna på 5,4 procent i genomsnitt för deras medlemmar som består av skolledare och förskolechefer. Den bästa löneutvecklingen har skett i Blekinge med 6,8, medan Gotland hade sämst utveckling med 3,8 procent förra året.

– De stora skillnaderna visar att inte alla huvudmän tar frågan om skolledarnas löner på allvar. Lönerna på många håll i landet speglar ännu inte det komplexa och viktiga uppdraget som ligger på dagens skolledare, säger Matz Nilsson som är förbundsordförande i Sveriges Skolledarförbund, i ett pressmeddelande.

Något som också förts upp i samband med statistiken är att förstelärare på en skola kan ha en mycket högre lön än en biträdande rektorer. Enligt Matz Nilsson påverkar detta på så sätt att lärare då inte tar steget till att bli skolledare om man tjänar flera tusen kronor mer som lärare än som rektor.

– Vi ser tyvärr redan nu att lärarkrisen håller på att bli en skolledarkris, säger Matz Nilsson i ett pressmeddelande.

Förbundet menar att ansvaret hos skolledare är mycket större än hos en förstelärare. Därför bör lönen också återspegla detta. De föreslår att löneskillnaden bör ligga på 25 procent mellan de olika befattningarna, med en hänvisning till ansvarsavståndet mellan chef och medarbetare. Matz Nilsson tillägger även att det kan bli problem att rekrytera skolledare redan i år om inga förändringar sker.

Forrige artikel SVT: S-medarbetare utreds för misstänkt trollkonto Næste artikel LO startar valrörelsen tidigt