Malmberg på nytt toppjobb

REKRYTERING. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg blir ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är nöjd med den nya rekryteringen.

– Det känns mycket bra att Fredrik Malmberg tar på sig det viktiga uppdraget som generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Att arbeta för att barn och unga, oavsett funktionsförmåga, ska få förutsättningar till en bra skolgång är prioriterat av regeringen och en förutsättning för att uppnå en jämlik skola, kommenterar Fridolin i ett pressmeddelande.

Barnombudsman

Det är bland annat de åttaåriga erfarenheterna som myndighetschef på Barnombudsmannen som gjorde detta till ett naturligt steg för Fredrik Malmberg.

– När man jobbar med att försöka förbättra barns liv känns det meningsfullt att gå till jobbet varje dag. Jag vill att alla barn ska få möjligheten att nå sina mål, oavsett koncentrationsförmåga och andra förutsättningar. När skolan fungerar väl ger den hopp till barnen, men när den misslyckas får det stora konsekvenser, säger Malmberg till Skolvärlden.

SPSM uppdrag är att med sin verksamhet ge stöd och möjlighet till elever i deras individuella lärande och behov, pedagogers arbete eller verksamhet samt organisation. För att alla oavsett funktionsförmåga ska ha rätt en fungerande utbildning. Den kompetens som SPSM erbjuder ska komplettera de specialpedagogiska resurser som finns i skolor.

”Inte sätta systemet före barnet”

Altinget skrev nyligen om oro och diskussionerna som varit i samband med omorganiseringen av CSI-grupperna. Något som innebär att barn med särskilt behov kommer flyttas till ordinarie klasser. Om sådana omstruktureringar säger Malmberg till Skolvärlden:

– Det jag har lärt mig är vikten av att inte sätta systemet före barnet. Det är så otroligt viktigt att se varje barn, och det är olika för varje barn vad som behövs. Vissa mår bra av att inkluderas i en klass, vissa behöver en mindre grupp

När det kommer till den nya roll han axlar som generaldirektör för SPSM ser han optimistiskt på den kompetens som finns i verksamheten och betonar vikten av att den sprids men han ser också de utmaningar som väntar.

– Enligt skolinspektionen är ungefär hälften av landets skolor otillräckliga när kommer till stöd.

Fredrik Malmberg har sedan tidigare bakgrund i Rädda Barnen, politiskt aktiv inom dåvarande Folkpartiet och ledarskribent på Göteborgs-Posten. Han tillträder som generaldirektör den 1 juli.

Forrige artikel Vildarna talar ut Vildarna talar ut Næste artikel Dadgostar (V): ROT-avdraget stjäl viktiga samhällsresurser Dadgostar (V): ROT-avdraget stjäl viktiga samhällsresurser