Magdalena Andersson vald till statsminister – igen

Det blev samma utfall som förra gången. Riksdagen släppte fram Magdalena Andersson (S) som ny statsminister. I morgon ska hon bilda regering.

Andersson på väg in till omröstningen. När rösterna var räknade blev hon på nytt statsminister. Den här gången ska hon också kunna bilda en regering.
Andersson på väg in till omröstningen. När rösterna var räknade blev hon på nytt statsminister. Den här gången ska hon också kunna bilda en regering.Foto: Duygu Getiren/TT
Johan Manell

Hade allt gått enligt Magdalena Anderssons plan hade hon redan presenterat sin nya regering vid det här laget. Men efter onsdagsoredan i förra veckan så blev det hela uppskjutet. Men nu har riksdagens kammare repriserat sitt beslut från förra veckan och släppt fram henne som statsminister.

Ny regering i morgon

Skillnaden är att hon nu ska leda en regering som bara består av socialdemokratiska ministrar. Spekulationerna är i full gång, i morgon vet vi vilka nya namn det blir i regeringen och om det är någon som får en ny roll eller tvingas lämna regeringen.

Röstsiffrorna

Magdalena Andersson fick 101 ja-röster, 75 ledamöter avstod och 173 röstade nej.

Läs också

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00