Andersson närmar sig Alliansen om överskottsmål

EKONOMI. Finansministern kan tänka sig att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att se över nivån på det finansiella sparandet. Oppositionen har krävt en sådan men det är oklart vad kommittén skulle utreda.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att målet för sparandet i de offentliga finanserna ska minska från dagens en procent i överskott till ett mål om balans, alltså noll procent.

En justering av målet kan regeringen formellt göra själv och statliga Konjunkturinstitutet, KI, har fått i uppdrag att utreda vilka konsekvenser blir av en övergång till balansmål.

Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna har reagerat på detta och kräver en parlamentarisk utredning. Kravet uttrycks som ett initiativ från finansutskottet. Det formella betänkandet om detta väntas nästa vecka och därefter ska riksdagen besluta om det.

Bara en formsak

Magdalena Andersson är inte negativ till att en parlamentarisk utredning tillsätts i stället för det myndighetsuppdrag som KI har i dag.

– Det är en formsak. Det viktiga är att vi har diskussioner. Jag är övertygad om att vi kan få en bred uppgörelse, sade Magdalena Andersson vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagen.

Däremot är hon tydlig med att det som regeringen har föreslagit är en justering av överskottsmålet. Det som vissa företrädare för Alliansen har sagt är att deras förslag skulle innebära en översyn av hela det politiska ramverket.

– Jag har svårt att se varför vi ska se över allting. Vi kan inte ha rock n roll och tjolahoppsan när det gäller det finanspolitiska ramverket, säger finansministern.

Fem miljarder till reformer

Den stora nyheten om vårbudgeten presenterade regeringen i fredags och handlar om höjda skatter för fem miljarder kronor. Men vad dessa pengar ska användas till var finansministern förtegen om.

– Det används till reformer för det här året, sade hon, och påpekade att det i denna budget blir ett nytt utgiftstak för de offentliga finanserna.

– Det som ligger nu kommer från Alliansens budgetmotion. Alliansen har en annan ambitionsnivå för välfärden, sade hon.

I övrigt på pressträffen hänvisade Magdalena Andersson till den kommande budgeten som presenteras 15 april. Hon utlovade inga större reformer.

– Alla reformer ska vara finansierade, sade hon. Vi är reformister, inte revolutionärer. Vi förbättrar samhället i små steg.

Forrige artikel Utredare vill inte röra  lag om datalagring Utredare vill inte röra lag om datalagring Næste artikel Förslag om vapenexport drar ut på tiden
Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.