M vill se en skattereform som sänker marginalskatter

SKATTEREFORM. Moderaterna vill se en bred skattereform som fokuserar på samhällsproblem. Reformen ska minska klyftan mellan marginalskatter och kapitalskatter och sänka det generella skattetrycket.

Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

I samband med Moderaternas vårändringsbudget presenterade partiet också sina utgångspunkter för en skattereform vid en pressträff i riksdagen. Partiet menar att det behövs för att säkra statens kärnuppgifter. 

– En skattereform kan aldrig vara ett mål i sig.  En skattereform ska ha fokus på samhällsproblemen, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Nej till höjda kapitalskatter

Samtidigt vill partiet att skattetrycket ska sänkas generellt. Där riktas udden främst mot marginalskatterna.  

– Det finns också problem med skattesystemet i sig. Det handlar om de höga marginalskatterna och dessutom höga skattekilar på låga inkomster. På höga och på låga inkomster finns det fortfarande marginaleffekter som behöver åtgärdas, säger Svantesson.  

Budgeten blickar fram på reformer som ger mer valuta för skattepengarna.

Ulf Kristersson (M)
Partiledare

M vill se att skillnaden mellan marginalskatter och kapitalskatter ska minskas. Det ska ske genom en sänkning av det förstnämnda, inte en höjning av det sistnämnda. 

Satsningar på polisen

I Moderaternas vårändringsbudget återfinns främst extra satsningar på polisen. Det handlar om mer pengar till gränspolisen, ökade resurser till Säpo och mer pengar till brottsutredning.  

– Vi har kommit till ett läge där staten måste prioritera sina resurser på de allra viktigaste områden. Det tar den här budgeten fasta på. Sen blickar den fram på reformer som ger mer valuta för skattepengarna, säger Ulf Kristersson (M), partiledare.  

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00