M kräver svar från Ekström om avgiftsfrihet på idrottsgymnasium

GYMNASIUM. Maria Stockhaus (M) vill ha svar från utbildningsminister Ekström (S) om avgiftsfrihet på idrottsutbildningarna. En av anledningarna är att en skola nu hotas stänga ner efter Skolinspektionens krav.

Foto: Simon Bohr/Ritzau Scanpix
Josefin Lingström

I höstas kritiserade Skolinspektionen Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge för att inte bedriva avgiftsfri utbildning. Något som regelverket för nationella idrottsutbildningen ridsport, NIU, kräver. För att få gå utbildningen på Berga krävdes det att eleven tog med egen häst. Om eleven dessutom ville ha stallplats på skolan, kostade det minst 3 000 kronor. 

Skolinspektionen skrev i sitt beslut att “Det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna”. Men myndigheten anser att en häst inte är en obetydlig kostnad och kräver att gymnasiet inför ett kostnadsfritt alternativ. 

Kräver översyn av regelverket

Nu har beslutet letat sig ända in i riksdagens kammare. Maria Stockhaus (M) frågar i en interpellation till utbildningsminister Anna Ekström (S) om regeringen kommer att se över regelverket för avgiftsfrihet. Både för regionala NIU och riksrekryterande riksidrottsgymnasium, RIG. 

Läs också: Riksrevisionen granskar Skolinspektionens granskande

Stockhaus menar att regelverket kring avgiftsfrihet skapar problem och hänvisar till fallet vid Berga naturbruksgymnasium. 

"Skolan överväger nu att lägga ned hästprogrammet eftersom det inte går att satsa på elitnivå utan egen häst. Detta gäller rimligtvis även andra sporter som hockey, skidåkning med mera, där elitsatsning kräver egen utrustning", skriver Stockhaus i interpellationen. 

"Om det även fortsättningsvis ska vara möjligt att kombinera elitsatsning inom idrott och 'vanliga' gymnasiestudier så behöver regelverket kring avgiftsfri utbildning i förhållande till RIG och NIU ses över", fortsätter Stockhaus. 

Interpellationen debatteras på fredag.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

Maria Stockhaus

Riksdagsledamot (M), trafikpolitisk talesperson
Civilekonom (Uppsala uni. 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00