M-anställd skadad i skottlossning i Bryssel

En svensk kvinna, anställd på Moderaternas EU-kansli i Bryssel, har skadats i en skottlossning på onsdagskvällen. ”Läget bedöms inte att vara kritiskt”, skriver EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) i sociala medier.

Skottlossningen ägde rum i centrala Bryssel på onsdagskvällen.
Skottlossningen ägde rum i centrala Bryssel på onsdagskvällen.Foto: Johanna Geron/Reuters/TT
Miranda Olsson

Totalt skadades fyra personer i skottlossningen i Bryssel som enligt uppgift handlar om en gänguppgörelse, skriver Dagens Nyheter. En person ska vara livshotande skadad.

EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) bekräftar att en kollega har skadats i skjutningen.

– Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger han till TT.

Stöttas av oppositionen

Skottlossningen skedde på en gågata i centrala Bryssel knappt två månader efter terrordådet i samma stad då två svenskar dog. Enligt uppgifter till belgisk media ska personer i närheten flytt och gärningsmannen ha sprungit efter.

Gärningsmannen har ännu inte gripits.

”Vår medarbetare hade oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Mina tankar är med henne och hennes familj. Vi säkerställer nu att hon och hennes kollegor får det stöd som de behöver”, skriver statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook.

Moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet, Tomas Tobé, kommenterar händelsen på X, tidigare Twitter:

”En av våra medarbetare har blivit skadad i en skottlossning i Bryssel. Fruktansvärt. Personen i fråga får vård just nu, läget bedöms inte att vara kritiskt. Anhöriga till personen är underrättade.”

Bland de som kommenterat inlägget för att visa sitt stöd finns bland annat Centerpartiledaren Muharrem Demirok, talman Andreas Norlén och EU-kommissionär Ylva Johansson. Socialdemokraternas toppnamn i Bryssel Heléne Fritzon skriver ”Så fruktansvärt! Alla våra tankar från S-delegationen går till er just nu".

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00