Lövin: "Klimatfrågan handlar om ett hållbart liv"

VALUPPTAKT. Det kommer att bli en utmaning att lyckas lyfta klimatfrågan i valrörelsen, enligt MP:s språkrör Isabella Lövin. "För vår del handlar det om att knyta ihop berättelsen om ett hållbart Sverige." säger hon.

Språkröret Isabella Lövin presenterade MP:s klimatfärdplan på tisdagen.
Språkröret Isabella Lövin presenterade MP:s klimatfärdplan på tisdagen.Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Johanna Alskog

När Socialdemokraterna och Moderaterna har presenterat sina strategier inför valrörelsen – då finns klimatfrågan överhuvudtaget inte med i diskussionerna. Men Miljöpartiet tänker fokusera hårt på sina kärnvärden, klimat och miljö, och rullade i veckan ut sin 142 punkter långa klimatfärdplan. Färdplanen inleds dessutom med 55 punkter som Miljöpartiet har genomfört i regeringsställning.

Men språkröret Isabella Lövin räknar med att det kommer bli "en utmaning" att få upp klimatet på ordentligt på agendan under valrörelsen, inte minst utifrån Moderaternas och Socialdemokraternas prioriteringar. Samtidigt finns tecken i annan riktning, påpekar hon.

– Jag noterade till exempel med stort intresse att Dagens Industri skrev att klimatet måste vara en valets viktigaste frågor. Och vi måste börja ställa om nu. Inte om fyra år. Inte nästa val, säger hon till Altinget.

Skapa en berättelse om ett hållbart liv

Lövin säger att det kommer bli viktigt för Miljöpartiet att lyckas flytta fokus i klimatfrågan.

Vi måste ha svaren på hur vi blir detta första fossilfria välfärdsland.

MP:s språkrör Isabella Lövin

– För vår del handlar det om att knyta ihop berättelsen om ett hållbart Sverige, klimatet är inte bara abstrakta kemiska utsläpp, utan det handlar om ett mer hållbart liv där det är lätt att göra rätt, att slippa klimatångest, om hur vi skapar nya gröna jobb och en mer levande landsbygd, säger hon.

Klimatfärdplanens 142 punkter spänner över ett brett område, från plastpåseförbud och höghastighetståg till stopp för fossila drivmedel år 2030, en höjd flygskatt och regionalisering av skatten på vatten- och vindkraft.

Den knepiga konsumtionen

Sverige är en föregångare och en förebild i många klimatsammanhang, men utifrån ett konsumtionsbaserat perspektiv – där importen och internationella flygresor ingår – ter sig svenskarnas klimatpåverkan i en mindre smickrande dager. Konsumtionen är också ett område där klimatpolitiken än så länge har tassat ganska försiktigt.

– Mat och flygresor är de två tunga bitarna i detta. När det handlar om livsmedel vill vi se mer av produktion i Sverige. När det handlar om flygets utsläpp, då måste vi se den här utmaningen i ögonen. Flyget måste bära sina klimatkostnader, säger Isabella Lövin.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna fritt provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00