Analys av 
Johan Manell

Lööf hoppas på Pensionsgruppen – men frågan är om den inte redan är död?

Både från vänster och höger finns förslag om att höja pensionerna. Centerpartiet avgör vilken sida som vinner. Men partiledaren Annie Lööf vill i stället se ett tredje alternativ. Det är inte sannolikt att det lyckas.

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Johan Manell

Inför budgetomröstningen i riksdagen den 15 juni är det återigen Centerpartiet som sitter på de avgörande rösterna. Det som borde vara ett trumfkort för vilket parti som helst, har dock blivit ett ”Svarte Petter” för Centerpartiet.

Budgetomröstningen kommer till största del att handla om vilket pensionsförslag som ska vinna. I den ena ringhörnan står regeringens förslag, framförhandlat med V och MP, om att höja pensionerna via det så kallade garantitillägget i bostadsbidraget. I den andra ringhörnan står M, SD, KD och L som i stället bland annat vill göra förändringar i garantipensionen och ge pensionärerna mer genom att sänka skatten.

C hoppas på Pensionsgruppen

För Centerpartiet, som inte vill stödja varken SD eller V, uppstår därför problem. Ska partiet aktivt stödja regeringen och därmed V:s pensionsförslag? Eller ska man lägga ned sina röster med konsekvensen att förslaget som SD står bakom vinner?

När Annie Lööf träffade riksdagsjournalister på tisdagen ville hon inte uttala sitt stöd för något av alternativen. I stället hoppas hon på att frågan ska lösas ut i finansutskottet och Pensionsgruppen. Men frågan är om det tåget inte redan har gått?

Nya pensionskompisar

Pensionsgruppen skapades i början av 1990-talet för att hitta breda långsiktiga lösningar för pensionerna. För att dessa inte skulle bli en fråga för partipolitiskt spel kom partier överens över blockgränsen. Sedan starten har gruppen bestått av S, M, KD, C och L.

I början av 90-talet hade dessa partier 88 procent av mandaten och det var därför en bred uppgörelse i ordets rätta bemärkelse. I dag samlar samma partier dock bara knappt 70 procent av riksdagsmandaten. Även om uppgörelsen inte är lika bred längre så har partierna i gruppen majoritet i riksdagen. Men kruxet är att fyra av fem partier har hittat nya pensionslekkamrater.

Överspelad grupp

Först ut var Socialdemokraterna som slöt sin pensionsuppgörelse med V och MP för att säkra att Magdalena Andersson inte fälldes i statsministeromröstningen. Men för att inte vara inne och tassa på Pensionsgruppens område skapades det annorlunda upplägget med att gå via bostadsbidraget.

M, KD och L ansåg uppenbarligen ändå att Socialdemokraternas agerande gjorde att Pensionsgruppen var överspelad. Nyligen presenterade nämligen partierna tillsammans med SD sitt egna förslag om pensionshöjningar. Denna nya pensionskvartett tar inte ens någon krokig väg runt utan dundrar rakt in på Pensionsgruppens område.

Lööf hoppas på S och M

Kvar i Pensionsgruppen, utan att ha hittat nya samarbetspartners, står Centerpartiet. Därför är det inte särskilt konstigt att det är Annie Lööf som vill att frågan ska lösas där.

Men om det ska lyckas måste S och M, som är själva basen i gruppen, vilja det. Det var Annie Lööf också tydlig med på riksdagsträffen. Problemet, sett med centerglasögon, är att det är lite som talar för att S och M är intresserade av det.

Valt sida

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har förvisso sagt att han gärna införlivar regeringens förslag i pensionsöverenskommelsen. Men bara om det först röstas igenom riksdagen. Det kommer inte Moderaterna att gå med på.

Moderaterna hade kanske kunnat vara intresserade av att lösa frågan i Pensionsgruppen. Men inte nu längre, när Socialdemokraterna redan försöker att runda den.

Med bara några månader kvar till valet är det inte heller särskilt troligt att vare sig S eller M är beredda att stänga V respektive SD ute för att förenkla för Centerpartiet. Så även om det blir tufft för Centerpartiet att rösta i början av juni så är det knappast troligt att partiet har något annat val än att välja mellan de två alternativen som finns på bordet.

I det ena alternativet rundas Pensionsgruppen. I det andra körs den över helt. Men egentligen rör det sig om nyansskillnader. Oavsett vilket alternativ som vinner så måste Pensionsgruppen, åtminstone i sin nuvarande form, anses vara dödförklarad.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00