Partiernas egna budgetar: Vårdplatser, stöd till lantbruket och 16 miljarder till skolan

Fyra av partierna presenterar nu sina motförslag mot regeringens vårbudget. Partiernas satsningar görs på vitt skilda områden. Men M, SD, L och KD gör också gemensam sak i en satsning på Ukraina och polisen.

KD:s partiledare Ebba Busch presenterar vårbudgetmotionen tillsammans med ekonomisk-politiska
talespersonen Jakob Forssmed.
KD:s partiledare Ebba Busch presenterar vårbudgetmotionen tillsammans med ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Josefin Lingström

I Vänsterpartiets vårbudgetmotion finns ett slopande av karensavdraget och ett återinförande av karensersättningen. Kostnaden för att slopa avdraget beräknas kosta 5,4 miljarder per år, enligt ekonomisk-politiska talespersonen Ali Esbati (V).

Hur ska detta finansieras?

– Vi har haft en situation där vi i grunden har stora överskott för staten. Vi har byggt på överskotten under tid. Men i grunden presenterar vi alltid en sammanhängande budget där vi matchar utgifter med intäkter. Vi menar att Sverige behöver ta in mer i skatt än vad vi gjort och det ger utrymme för förbättringar av de socialförsäkringar vi har, svarar Ali Esbati till Altinget.

V lyfter också sitt investeringspaket för klimatet som ligger på 690 miljarder kronor och som sträcker sig över 10 år. Där ligger satsningar som stärkt elöverföringskapacitet, höghastighetsbana och klimatanpassningar av bostäder.

Kristdemokraterna

KD vill se fler vårdplatser och föreslår en prestationsbaserad ersättning till regionerna om de klarar att ha max 90 procents beläggning i genomsnitt varje månad. Ersättningen är totalt 1 miljard kronor per år 2023-2025, enligt deras budgetmotion.

– Det handlar om att få reformer på plats som säkrar fler vårdplatser i Sverige. Som gör att människor får vård i tid och som gör att vi kan undvika fler vårdskador som lätt uppstår när man hamnar på fel avdelning, säger KD:s ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

Utöver detta vill KD skapa fler utbildningsplatser för vårdpersonal. Samt en satsning på över två miljarder på vägunderhåll runt om i landet.

Liberalerna

I den liberala vårbudgetmotionen fokuserar partiet på satsningarna på skolan, där 2,1 miljarder ska gå till läromedel och 2 miljarder till särskilda undervisningsgrupper.

Enligt L:s ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson satsar de 16 miljarder mer på skolan än regeringen. Där finns också en satsning på det svenska språket i förskolan.

– Ett barn som börjar skolan som är uppväxt i ett utsatt område kan 2 000 ord, medan ett barn i ett medelklassområde kan 6 000 ord när de börjar skolan. Det är en enorm segregation och enorm orättvisa i detta. Därför måste föräldrarna läsa svenska och barnen ska börja tidigt i förskolan, säger Mats Persson till Altinget.

Miljöpartiet

I MP:s vårbudgetmotion finns satsningar inom miljö och klimat. De vill öka takten, bland annat genom att bygga ut vindkraften. De vill också mildra krisen för lantbrukarna genom ett jordbruksavdrag på en 1 miljard kronor och ett djur- och vallstöd på 1,5 miljarder.

– Här har vi ett program för att hjälpa bönderna genom krisen och hjälpa dem ställa om, säger MP:s talesperson Janine Alm Ericson till Altinget.

I budgeten lyfts också ett gäng förslag som ska stoppa mäns våld mot kvinnor.  

– Vi ser att det är otillräckliga insatser som görs. Det har successivt förbättrats under vår tid i regeringen. Men nu vill vi se att vi får skärpta straff, mer satsning på kvinnojourerna och att de får en mer långsiktig, stabil finansiering så de kan jobba, säger Janine Alm Ericson.

Oppositionen går ihop

M, SD, L och KD lägger samtidigt ett gemensamt förslag som ett utskottsinitiativ i samband med vårändringsbudgeten. Det handlar om 1 miljard kronor i stöd till Ukraina och 500 miljoner till polisen.

Utöver det föreslås ett bemyndigande till Försvarsmakten att köpa in mer försvarsmateriel redan i år för 250 miljarder kronor. Dessutom vill partierna se mer kärnkraft.

Hur ska mer kärnkraft bli möjligt?

– Det blir en fråga för marknaden. Men vi ska skapa förutsättningar för detta, genom att ta bort det tak som säger att det bara får finnas tio reaktorer. Vi ska ta bort att det bara får finnas kärnkraft på vissa platser, svarar Jakob Forssmed (KD) och tillägger:

– Vi ska också slå fast att fossilfri el, oavsett om den kommer från kärnkraft eller vattenkraft, har en given plats i det svenska energisystemet. Om inte politiken gör det, då kommer inte investeringarna komma.

Nämnda personer

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
fil. mag. statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

Ali Esbati

Tidigare riksdagsledamot (V), tidigare ekonomisk-politisk talesperson
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2001)

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00