S stänger dörren för Vänsterpartiet

VAL. Vänsterpartiet kommer inte att ingå i en S-ledd regering. På måndagskvällen fick partiledaren Jonas Sjöstedt beskedet att S-ledaren Löfven inte är intresserad av ett samarbete. Därmed sätter nu Vänsterpartiet press på den nya regeringen.

På måndagen inledde Stefan Löfven sitt arbete med att forma en ny regering. Sedan tidigare har det varit klart att Löfvens förstahandsval är en S-MP regering. Detta blev också tydligare efter de första samtalen med Miljöpartiet.

När det var Vänsterpartiets och Sjöstedts tur möttes han av ett direkt besked om att Löfven inte vill ha med Vänsterpartiet i regeringen.

-  Jag beklagar detta djupt. Vi har varit beredda att ta regeringsansvar. Jag tror Löfven begår ett stort misstag. Det blir nu svårare för honom att bedriva den politik som Sverige behöver, sade Jonas Sjöstedt.

 Sjöstedts förklaring var att Socialdemokraterna hellre vill ha ett samarbete i riksdagen med Centern och Folkpartiet. Tidigare under måndagen sträckte Löfven också ut en hand till de två borgerliga partierna för att nå ett samarbeta i olika sakfrågor.

Den hand som Jonas Sjöstedt sträckte ut var dock Löfven inte villig att ta, enligt vänsterledaren.

-Han har valt att samarbeta åt höger, sade Sjöstedt.

När det gäller den kommande omröstningen om statsministern i riksdagen kommer Vänsterpartiet att lägga ner sina röster. 

- Vi kommer inte att rösta emot utan vi släpper fram regeringen Löfven. Allt annat är oansvarigt.

När det kommer till förslaget om statsbudgeten har Sjöstedt gjort klart att vänsterpartisterna är beredda att förhandla och vill då ha inflytande över förslagen. Men ett villkor är att det parallellt med budgetförhandlingen sker en uppgörelse för att stoppa vinster i välfärden.

- Får vi inte det blir det ingen budgetuppgörelse, sade Sjöstedt.

I övriga frågor kommer nu Vänsterpartiet att driva sin egen politik konsekvent.

- Det kommer att vara ett energiskt Vänsterparti i opposition under mandatperioden, sade Sjöstedt.

Forrige artikel Löfven startar regeringsbygget Löfven startar regeringsbygget Næste artikel Extra åtgärder för att klara tuff regeringsbildning Extra åtgärder för att klara tuff regeringsbildning
S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

OPINION. Socialdemokraterna har rusat i opinionen under pandemin. Men att partiet skulle kunna nå tillbaka till sina opinionsnivåer på närmare 40 procent är snudd på omöjligt, menar statsvetare.