Löfven Nordens enda manliga statsminister

NAMN. Socialdemokraten Sanna Marin, 34 år, är Finlands nya statsminister. Därmed har alla länder i Norden, utom Sverige, en kvinnlig statsminister.

Finlands statsminister Antti Rinne (S) avgick i förra veckan efter att regeringspartnern Centerpartiet meddelat att man saknade förtroende för honom. Den politiska krisen har sin grund i en arbetskonflikt vid finska posten, Posti, där Antti Rinnes agerande har fått kritik och blivit ifrågasatt.

Nu har de finska socialdemokraterna valt sin kandidat som Rinnes efterträdare. Det blir den 34-åriga transport- och kommunikationsministern Sanna Marin. På tisdagen godkändes hon som Finlands nya statsminister.

Yngst genom tiderna

Marin blir Finlands yngsta statsminister genom tiderna. Det tidigare rekordet var Esko Aho (C) som var 36 år när han blev statsminister år 1991.

Sanna Marin blir Finlands tredje kvinnliga statsminister genom tiderna. Anneli Jäätteenmäki (2003) och Mari Kiviniemi (2010-2011) är de två tidigare.

Norden domineras av kvinnor

Att Finland nu återigen får en kvinnlig statsminister gör att Sverige är det enda nordiska landet med manlig statsminister.

I Norge regerar Erna Solberg sedan år 2013. På Island heter statsministern Katrín Jakobsdóttir sedan år 2017 och i Danmark innehar Mette Frederiksen ämbetet sedan juni år 2019.

Kvinnor i koalitionen

Sanna Marin kommer att leda en regering som förutom Socialdemokraterna består av Centern, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet. De fyra koalitionspartierna har alla kvinnliga partiledare.

 

Forrige artikel Överblick: Det mesta handlar om Arbetsförmedlingen och Nordmark (S) Överblick: Det mesta handlar om Arbetsförmedlingen och Nordmark (S) Næste artikel Det händer i EU: Stats- och regeringscheferna slåss om budgeten och britterna går till val Det händer i EU: Stats- och regeringscheferna slåss om budgeten och britterna går till val
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.