Löfven: Krisläge i asylmottagningen

MIGRATION. Allt fler asylsökande kommer till Sverige och det kommer att krävas mer pengar för att ta emot dem. Det mest akuta just nu är att ordna bostäder och regeringen håller öppet för att flyktingarna kan få bo i tält.

Statsminister Stefan Löfven utesluter inte att antalet asylsökande till Sverige kommer att uppgå till 150 000 vid årets slut.<br>
Statsminister Stefan Löfven utesluter inte att antalet asylsökande till Sverige kommer att uppgå till 150 000 vid årets slut.
Per-Anders Sjögren

Enligt statsminister Stefan Löfven förbereder sig Sverige för en krissituation och läget är ansträngt.  

–Vi står inför den största humanitära insatsen i svensk historia, sade Löfven på en pressträff på fredagen.

Under den senaste veckan har nära 9 000 personer sökt asyl i Sverige och situationen blir allt mer ansträngd för myndigheter, kommuner och frivilliga. Det finns inte heller några tecken på att flyktingströmmen kommer att avta. Den prognos över antalet asylsökande som regeringen byggde sin budget på är redan överspelad och mycket tyder på att runt 150 000  asylsökande kommer till Sverige under 2015. Det innebär att årets budget är underfinansierad. Regeringen väntar nu på nästa prognos från Migrationsverket som ska komma om någon vecka.

Återkommer med ny finansiering

–Att ta emot så här många människor kostar pengar för staten och kommunerna. Regeringen återkommer med ytterligare finansiering när vi får nästa prognos från Migrationsverket, sade statsminister Löfven.

I nuläget saknas bostäder för de som kommer till Sverige och den viktigaste politiska åtgärden är att ordna boenden. Därför har regeringen nu beslutat att Länsstyrelserna ska få i uppdrag att göra en inventering av alla lokaler som kan användas som tillfälliga boenden. Det gäller offentliga, privata och ideella lokaler som ska vaskas fram – allt från myndighetslokaler och vandrarhem till lägenheter, gymnastiksalar och industrilokaler. Migrationsverket ska sedan kunna hyra dessa lokaler för asylboende. Det arbetet ska samordnas av landshövdingen i Norrbotten och tidigare statsrådet Sven-Erik Österberg (S). Uppdraget ska vara klart snabbt och ska redovisas för Migrationsverket senast den 22 oktober.

Boende i tält

Som en extraordinär åtgärd har Migrationsverket tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fått uppdrag att vid behov sätta upp tält som kan användas som tillfälliga boenden. Det finns i dag 185 vinterutrustade tält i förråd, vilket motsvarar 1 000 platser, men fler tält ska beställas.

– Det är en åtgärd som ska användas i sista hand, men vi måste ha beredskap för det, sade migrationsminister Morgan Johansson.

Morgan Johansson pekade också att myndigheterna ska öka takten med att avvisa dem som inte har asylskäl och därför ska lämna landet. Det rör sig om cirka 6 000 personer.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00