Löfven: Fler EU-länder måste ta ansvar

MIGRATION. Regeringen fortsätter att driva på för att fler länder inom EU ska ta emot flyktingar. Målet är att få ett permanent och tvingande system där människor på flykt ska fördelas jämnare bland EU:s länder.

Per-Anders Sjögren

­– Vi tar ansvar och ska fortsätta med det. Nu är det dags för andra länder att ta sitt ansvar, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på måndagen.

Löfven möter i morgon Tyskland förbundskansler Angela Merkel samt Österrikes förbundskansler Werner Faymann. Tyskland och Österrike har precis som Sverige tagit emot en stor del av de människor som flytt framförallt från Syrien. Och länderna ska nu försöka förmå mer ovilliga EU-stater att ställa sig bakom en jämnare fördelning. Förslaget om att införa bindande kvoter för varje medlemsland var uppe på högsta EU-nivå tidigare i somras, men länderna var långt ifrån eniga och det toppmötet resulterade enbart i ett frivilligt åtagande.

Hoppas på bättre stöd

Löfven hoppas dock att fler länder och ledare är redo att göra upp om obligatoriska kvoter. Men allt för många EU-länder smiter undan ansvar, menade Löfven och pekade särskilt ut Ungern och premiärminister Viktor Orbán.

– Victor Orbán är premiärminister i ett av de länder som får mest EU-bidrag. Slutsatsen är logisk: Vill man ha del av det gemensamma så måste man också visa att man är en del av det gemensamma, sade Stefan Löfven.

Fakta


Sveriges tio punkter för att reformera EU:s flyktingpolitik: 
  • EU ska inrätta en permanent och tvingande omfördelningsmekanism vid katastrofer.
  • EU ska fortsätta att prioritera att rädda liv.
  • Alla EU:s medlemsstater ska ta sitt ansvar för att upprätthålla EU:s yttre gräns och leva upp till asylreglerna.
  • EU:s asyl- och gränsmyndigheter ska förstärkas.
  •  EU ska fortsätta att bekämpa människosmugglarna.
  • EU ska få till stånd ett effektivt och humant återvändande och enas om ett återvändandeprogram.
  • EU ska skyndsamt ska enas om ett system med säkra länder.
  • EU kraftigt ska öka antalet kvotflyktingar till cirka 100 000.
  • EU-kommissionen ska föreslå fler lagliga vägar till EU.
  • EU behöver en mer aktiv utrikes och biståndspolitik för att hjälpa människor på plats.

De ny-gamla planerna på en obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan EU-länder är en av de tio punkter som regeringen ska driva för att ändra i EU:s politik, enligt Löfven. Dessutom vill regeringen att EU-länderna ska ta emot 100 000 kvotflyktingar, människor som väljs ut av FN:s flyktingorgan UNHCR, vilket är betydligt fler än de de 20 000 som länderna har enats om idag.

Säkra länder

Sverige vill också att EU ska upprätta en lista över så kallade säkra länder, vilket innebär att en asylansökan kan snabbehandlas då personer från de länderna sällan får uppehållstillstånd. Det gäller framförallt länder på västra Balkan, enligt Löfven.

När det gäller den inhemska bördefördelningen vill regeringen öka pressen på de kommuner som inte tar emot flyktingar, och ett lagförslag ska läggas fram som gör att alla kommuner ska dela ansvaret.

– Det är hög tid att avskaffa det kommunala vetot i flyktingpolitiken, sade Stefan Löfven.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00