Löfven: antalet asylsökande måste ned

MIGRATION. Samtal ska ske mellan regeringen och de borgerliga om de förslag på förändringar i asylreglerna som presenterades tidigare i veckan. Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven att antalet asylsökande måste minska ytterligare.

Per-Anders Sjögren

 S och MP-regeringen planerar för en kraftig skärpning av de svenska asylreglerna. Tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, möjligheten till anhöriginvandring inskränks och fler ID-kontroller ska genomföras på färjor, bussar och tåg vid gränsen. Syftet är att få färre att söka asyl i Sverige för att minska bördan på myndigheter och kommuner, men också för att sätta press på andra EU-länder att ta emot asylsökande.

Tidigare har regeringen också förlängt de tillfälliga gränskontrollerna mot Tyskland och Danmark.

Den senaste tiden har antalet asylsökande minskat, men Stefan Löfven flaggar för ytterligare åtgärder om de som genomförts eller är på väg att genomföras inte räcker.

Ännu mer

– Vad vi kan se nu har vi ett något lägre antal asylsökande. Den senaste sjudagarsperioden var det 7 000. Det är mycket högt även det, så jag menar att det måste ned ännu mer - kraftigt ned, sade statsministern under en frågestund i riksdagen på torsdagen.

För en dryg månad sedan gjorde regeringen upp med de fyra borgerliga om åtgärder i flyktingpolitiken. Regeringen ska nu föra samtal med de partier som ingick i den förra uppgörelsen om de nya planerna som lanserades i tisdags.

–  ­Jag hoppas att de samtalen leder fram till att vi är överens om vad vi behöver göra. Det är smärtsamt, men vissa saker måste göras, sade Stefan Löfven.

Inget C-stöd

Men redan nu står det klart att Centern inte är med på vagnen.

–  Vi har full respekt för att regeringen väljer att lägga fram ett antal förslag, även om vi ser förslagen som oerhört problematiska och inte kommer att stödja dem, sade Centerns vice partiordförande Anders W Jonsson.

Moderaterna välkomnar de åtgärder som har presenterats, men vill gå längre bland annat med att direktavvisa dem som kunde sökt asyl i ett annat säkert EU-land. Liberalerna kan acceptera en del av regeringens planer, men står inte bakom en försämring av anhöriginvandringen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00