Lidingöpolitikers arvoden höjs kraftigt

KORTNYTT. Kommunalråden på Lidingö har tagit beslut om att ge sig själva en kraftig ökning av arvoden. Samtidigt vill de sänka arvodena för kommunens oppositionsråd. 

Lidingös arbetsutskott har lagt ett förslag om att höja politikerarvoden ett beslut som väntas tas i samband med kommunfullmäktiges decembermöte. 

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) skulle om förslaget antas landa på 108 800 kronor i månadslön jämfört med lönen på 88.400 som han har i dagsläget. Carl Johan Schiller (KD) väntas gå från en månadslön på 66 300 till 81 600 kronor.

– Det vi har gjort nu är en översyn av alla arvoden. Vi tycker det är rimligt att alla med tunga uppdrag i majoritet och i opposition har rimliga förutsättningar att göra ett bra arbete. Vi vill undvika att beslut måste rivas upp på grund av dåliga underlag, genom att kunna ställa högre krav, säger Carl-Johan Schiller till Dagens Nyheter. 

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet på Lidingö är emot majoritetens förslag på löneökningar. Partierna vill istället att dessa pengar ska gå till kommunens verksamheter.

– Det är ovärdigt att kommunalråden höjer sina egna löner med upp till 22 000 kronor i månaden samtidigt som ersättningen till funktionsnedsatta som arbetar inom Ö-gruppen halveras. Majoriteten pratar mycket om effektivisering av stadens organisation men gör tvärtom gällande den politiska organisationen, säger Patrik Buddgård (C). 

Lidingö stad styrs av en koalition med Moderaterna, Kristdemokraterna, Lidingö-Partiet och Liberalerna.

Forrige artikel LO ska utvärdera valet Næste artikel Riksrevisionen granskar Skolinspektionens granskande
Arla svarar Littorin: Vi kan inte blunda för utvecklingen

Arla svarar Littorin: Vi kan inte blunda för utvecklingen

REPLIK. Det är nya villkor på matmarknaden som Arla måste anpassa sig till. Vi flyttar Boxholmsosten till Östersund för att bibehålla osten och skapa ny historia, skriver Heléne Gunnarson, mjölkbonde i Halland och styrelseledamot i Arla.