Lif: Regeringen måste bestämma sig om life science-kontoret

Regeringen måste ge besked om vad som ska hända med life science-kontoret. ”Samordningen som kontoret har stått för är väldigt viktig”, säger Frida Lundmark, sakkunnig inom life science hos Lif.

Sverige kan halka efter när det handlar om kliniska prövningar av läkemedel om inte regeringen ger besked om framtiden för life sciencekontoret snart, anser Lif.
Sverige kan halka efter när det handlar om kliniska prövningar av läkemedel om inte regeringen ger besked om framtiden för life sciencekontoret snart, anser Lif.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Linda Berglund

Den tidigare samordnaren för life science, Jenni Nordborg, har gått över till branschorganisationen Lif, för att arbeta med internationella frågor. Regeringen har inte presenterat någon efterträdare och det är också oklart vad som händer med det kontor som är knutet till klimat- och näringslivsdepartementet. Life science-frågorna är också kopplade till både utbildningsdepartementet och socialdepartementet och samspelet mellan departementen är viktigt för de frågor som läkemedelsföretagen arbetar med.

Enligt Frida Lundmark riskerar osäkerheten att skada Sveriges ställning i konkurrensen om internationella investeringar, eftersom den naturliga samtalspartnern för hela branschen saknas.

Frida Lundmark.
Frida Lundmark. Foto: Gunilla Lundström

– Vi ser det som ytterst angeläget att man permanentar kontoret och att det finns en samordnare. Kontoret har varit knutpunkten för den samlade bilden mellan departementen.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00