Debatt

Liberalerna: Aborträtten måste försvaras och moderniseras

Liberalerna är glasklara. Vi menar att den pågående grundlagsutredningen borde få i uppdrag att även utreda stärkt skydd för aborträtten. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att ge ett sådant direktiv här och nu och inte vänta till efter valet? Det skriver fem företrädare för Liberalerna.

 Vi menar att den pågående grundlagsutredningen borde få i uppdrag att även utreda stärkt skydd för aborträtten. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att ge ett sådant direktiv här och nu och inte vänta till efter valet? Det frågar sig fem företrädare för Liberalerna.
 Vi menar att den pågående grundlagsutredningen borde få i uppdrag att även utreda stärkt skydd för aborträtten. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att ge ett sådant direktiv här och nu och inte vänta till efter valet? Det frågar sig fem företrädare för Liberalerna.Foto: Linnea Jungert/Regeringskansliet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det har nu gått drygt en månad sedan USA:s högsta domstol rev upp den nationella aborträtt som gällt i landet sedan år 1973. Det ger oss en klar och tydlig påminnelse om att kvinnors frihet och självbestämmande inte kan tas för givet. Inte ens i en modern demokrati som USA.

Undertecknare

Gilbert Tribo
hälso- och sjukvårdsregionråd Skåne (L)
Anna Starbrink
hälso- och sjukvårdsregionråd Stockholm (L)
Amelie Tarschys Ingre
regionrådskandidat Stockholm (L)
Pär Lundqvist
hälso- och sjukvårdsregionråd Västra Götaland (L)
Cecilia Elving
ordförande Liberala kvinnor (L)

Redan i dag har möjligheten till abort begränsats kraftigt i vissa delstater, där kliniker som erbjuder abort tvingats stänga, och vårdpersonal åläggs att försöka övertala kvinnor att avstå abort. Inom kort förväntas hälften av USA:s delstater ha infört lagar som förbjuder eller kraftigt begränsar aborter.  

Abort blir alltmer en fråga om resurser, om man har tid och råd att resa långt till exempel.

Kritik måste bli till handling

Men angår detta Sverige och svenska kvinnor? I allra högsta grad. Det stora hotet mot amerikanska kvinnors aborträtt visar hur fort det kan gå. Högsta domstolens besked har skapat en massiv debatt om aborträtten, både globalt och i Sverige. Den debatten välkomnar Liberalerna. 

Vi menar att den pågående grundlagsutredningen borde få i uppdrag att även utreda stärkt skydd för aborträtten. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att ge ett sådant direktiv här och nu och inte vänta till efter valet?

Kritik har riktats mot flera partier i Sveriges riksdag. Men kritiken klingar falskt om den inte återspeglas i form av politisk handling. Liberalerna menar att det är hög tid att stärka skyddet av den svenska aborträtten och utöka kvinnors möjlighet till abort till att gälla även i det egna hemmet.

Svenska kvinnors rätt att välja känns kanske som en självklarhet, men aborträtten kan hotas även här. Vi har på senare år sett förslag om att vårdpersonal ska kunna vägra att hjälpa till med aborter, och att ta politiska beslut om att sänka abortgränsen. Idag står alla riksdagspartier bakom svensk abortlagstiftning, därför är det helt rätt tid att se till att aborträtten skyddas på ett mycket kraftfullare sätt – med ett grundlagsskydd.

Fortsätt stärka aborträtten

När kvinnors rätt till fri abort inskränks eller upphävs är det kvinnors frihet som hotas. I förlängningen finns risken för desperata åtgärder utan medicinsk säkerhet. Vi måste tvärtom stärka aborträtten!

En riksdagsmajoritet har nyligen slagit fast att kvinnors möjlighet till abort bör utökas. Liberalerna ansvarar för sjukvården i Sveriges tre största regioner och vi står redo att förverkliga möjligheten till hemaborter snarast möjligt. Då skulle kvinnor i trygg och välbekant miljö kunna ta läkemedel som avslutar en graviditet, givetvis efter läkares bedömning och ordination. 

Men vi vill också stärka aborträtten på andra sätt. Liberalerna kräver att tidsgränser för abort enbart ska sättas på medicinsk grund av sakkunnig expertis samt att det ska slås fast att vårdpersonal aldrig kan neka en kvinna abort inom tidsgränsen eller om abort beviljats av Socialstyrelsen.

Varför vill Socialdemokraterna vänta?

Liberalerna vill grundlagsskydda aborträtten, så att den inte enkelt kan inskränkas eller avskaffas av en enkel riksdagsmajoritet. Flera partier har glädjande nog anslutit sig till vårt förslag och nu har socialminister Lena Hallengren (S) sagt sig vara beredd ”att pröva frågan” om huruvida aborträtten bör grundlagsskyddas ”under nästa mandatperiod”. Det är bra att socialministern går oss till mötes, men varför vänta? Givetvis är detta en fråga som måste utredas noggrant men det arbetet kan och bör inledas omgående.

Liberalerna är glasklara: Vi är beredda att försvara och modernisera aborträtten. Vi menar att den pågående grundlagsutredningen borde få i uppdrag att även utreda stärkt skydd för aborträtten. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att ge ett sådant direktiv här och nu och inte vänta till efter valet?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00