Lättare för polis att sätta stopp för olaglig färd

TRAFIK. Det blir lättare för poliser och i vissa fall tulltjänstemän att stoppa bilar och lastbilar som bryter mot lagar eller föreskrifter från att köra vidare, enligt ett riksdagsbeslut.

I dag är det reglerat i flera olika lagar att bilförare kan stoppas om de bryter mot lagar eller riskerar trafiksäkerheten på andra sätt.

Däremot är det otydligt vilka åtgärder som får vidtas för att hindra fordonet. Det har riksdagen nu ändrat på. Polisen eller tullen kan nu beslagta bilnycklar eller andra saker som krävs för att framföra fordonet. Polisen ges också rätt att kroppsvisitera personer för att hitta sådana föremål.

Förslaget för denna lag kom från den tidigare regeringen men har alltså fortfarande stöd i riksdagen. Däremot vill riksdagen skärpa reglerna ytterligare på ett par punkter. Dels att öka tiden för körförbud från 12 till 24 timmar, dels att polisen får rätt att klampa fordon, alltså att sätta bojor på hjulen som förhindrar körning.

 

Forrige artikel LO: Regeringen är alldeles för snål Næste artikel Finansutskottet säger ja till budget
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt.