Lägre valdeltaganden i EU-val

EU-val 2014: Vallokalsundersökningar efter valet till Europaparlamentet visade en svag ökning av valdeltagandet. Den slutliga rösträkningen avslöjade emellertid återigen ett fallande valdeltagande.

Det som inledningsvis såg ut som en moralisk seger för Europaparlamentet har nu blivit ännu ett nytt bottenrekord. Den slutliga räkningen visar att valdeltagandet i valet till Europaparlamentet var det lägsta någonsin, nämligen 42,54 procent.

I dagarna efter valet mättes det europeiska deltagandet i övrigt till 43,09 procent, vilket var en ökning jämfört med valet 2009. Denna ökning förklarades från flera sidor med nomineringsprocessen för den nya kommissionsordföranden, som var ett prestigeprojekt för parlamentet.

Men parlamentet låter sig inte nedslås:

– Den slutgiltiga siffran på 42,54 ligger mycket nära uppskattningen från kvällen den 25 maj och bekräftar att trenden med sjunkande deltagande från tidigare val har klingat av, sade en talesman från parlamentet till European Voice.

Stora länder drar ner

Länder som Frankrike och Italien har sett en nedgång i deltagande jämfört med de första siffrorna. Ländernas höga invånarantal gör att de har stor påverkan på det totala valdeltagandet. Till exempel visade vallokalsundersökningarna från Italien ursprungligen ett valdeltagande på 60 procent, medan de sista mätningarna fastställde siffran till 57,22 procent, skriver European Voice.

I Danmark blev valdeltagandet 56,30 procent. Det är en minskning från 59,54 år 2009, men ändå det näst högsta någonsin.

I Sverige ökade valdeltagandet jämfört med EU-valet 2009. 51,07 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. Det är en ökning med drygt 5,5 procentenheter.

Forrige artikel Så här ser det nya EU-parlamentet ut Næste artikel Kommentarer på Altinget
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.