Lägre straff för brottsling som bistår polis

RÄTTSVÄSEN. Det är nu klart att en brottsling som hjälper polis och åklagare i en utredning om de brott som hen har begått ska kunna få lindrigare straff. På onsdagen fattade riksdagen som väntat beslut om en lagändring.

Om den misstänkte vill ha ett lägre straff än vad som annars hade dömts ut gäller det att lämna uppgifter som har väsentlig betydelser för utredningen av det egna brottet. Enbart ett erkännande räcker inte, utan det krävs ytterligare information för att straffet ska bli lindrigare.

De nya reglerna, som träder i kraft den 1 april 2015, gäller enbart den som medverkar i en utredning om sin egen brottslighet. Det är inte frågan om ett system med så kallade kronvittnen där den som avslöjar sina medbrottslingar slipper lindrigare undan.

Ett motiv för de nya reglerna är att det kan leda till effektivare utredningar och att tiden mellan brott, utredning och dom blir kortare. De nya reglerna har ett brett stöd och enbart Vänsterpartiet röstade emot.

Forrige artikel Notorisk rattfyllerist ska få bilen skrotad Notorisk rattfyllerist ska få bilen skrotad Næste artikel Klart med register över huliganer