Lägre skatt för den som är med i facket

KORTNYTT. Regeringen har lämnat en lagrådsremiss om avdragsrätt för fackföreningsavgift. 

– Vänsterpartiet har arbetat för att återinföra avdragsrätten för medlemsavgiften i fackföreningar sedan den avskaffades av högerregeringen för tio år sedan. För många innebär avdragsrätten skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. Vår förhoppning är att fler nu ska ha råd att betala sin medlemsavgift och på så vis stärka den fackliga organisationsgraden, kommenterar Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande. 

De nya reglerna kring avdragsrätt tillämpas utifrån medlemsavgifter och föreslås träda i kraft 1 juli 2018. 

"För en undersköterska i Kommunal som tjänar runt 27 000 kronor i månaden betyder avdragsrätten att hen får tillbaka ca 1300 kr per år. För en butiksanställd medlem i Handels med en månadslön på 27 600 kronor, är summan ca 1500 kr per år. Avdraget sker i form av en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften som betalats in på ett år, förutsatt att avgiften uppgår till minst 400 kronor per år", skriver Vänsterpartiet. 

Forrige artikel Brottsutredare ska inte komma åt PKU-registret Brottsutredare ska inte komma åt PKU-registret Næste artikel Vården missar skydda barn från farliga föräldrar
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.