Lagrådet: Regeringen kan göra allt till universitetssjukhus

LAGRÅDET. Regeringens lagförslag som ska hindra privatisering av universitetssjukhus kan omfatta landets alla sjukhus, konstaterar Lagrådet.

Regeringen vill försäkra sig om att landstingen inte överlåter driften av universitetssjukhusen, vare sig en del eller hela verksamheten, till privata aktörer. Men som lagförslaget är skrivet så kan regeringen låta bestämmelserna omfatta landets samtliga sjukhus. Det skriver Lagrådet i ett yttrande.

Anledningen är att regeringen i lagförslaget skriver att regeringen ska ha rätten att definiera vilka sjukhus som är universitetssjukhus. "Bemyndigandet för regeringen blir därmed synnerligen vidsträckt. Det medger att regeringen föreskriver att alla sjukhus i offentlig regi ska vara universitetssjukhus och att förbudet i första stycket därmed omfattar all sådan sjukhusvård." skriver Lagrådet och rekommenderar regeringen att utforma en bestämmelse i lagtexten som överensstämmer med de intentioner som man har med lagen.

Forrige artikel Svenskarnas skatter ökade med 99 miljarder Næste artikel Regeringen och V: Rehabiliteringsplan inom 30 dagar
Bolunds pressekreterare till DNB

Bolunds pressekreterare till DNB

JOBBYTE. Martin Kling värvas från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DNB Sverige som kommunikationsrådgivare.

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

DEBATT. Ett nytt lagförslag har tagits fram som ska göra det lättare att stoppa och kontrollera människor som polisen misstänker inte får vistas i Sverige. Risken är att den som har en annan hudfärg än vit känner sig utpekad och ovälkommen i samhället, skriver Luf.