KU vill att veterandagen blir flaggdag

CEREMONIER. Veterandagen den 29 maj borde bli allmän flaggdag, anser konstitutionsutskottet, KU, som föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om det. Men V går emot förslaget.

Mattias Croneborg

Den 29 maj varje år högtidlighålls veterandagen av Försvarsmakten med en ceremoni på Djurgården i Stockholm. Till högtidlighållandet inbjuds Sveriges samtliga veteraner, militära och civila, och deras anhöriga samt representanter från kungafamiljen och regeringen att delta.

KU påpekar att I många andra länder som högtidlighåller veterandagen är dagen också en allmän flaggdag. KU tycker därför att veterandagen borde vara en allmän flaggdag även i Sverige.

”Alltfler svenskar kan nu betraktas som veteraner, dels från den militära verksamheten i Sverige men också från internationella insatser i vår omvärld. Om veterandagen skulle bli en allmän flaggdag så skulle de som inte kan delta i statsceremonin kunna visa sin uppskattning för Sveriges veteraner, enligt KU. Det skulle också öka kunskapen om veteranernas viktiga insatser i stort. Utskottet anser därför att 29 maj bör bli allmän flaggdag”, heter det i ett pressmeddelande från KU.

Vänsterpartiet håller inte med utskottsmajoriteten. Partiet för fram att de allmänna flaggdagarna varit desamma sedan 1982 och om flaggdagarna ska ändras ska det göras en större översyn om vilka flaggdagar Sverige ska ha.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00