Kritik mot förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar

FÖRSÄKRINGAR. Sjukvårdsförsäkringar genom jobbet ska förmånsbeskattas, enligt regeringen. Svensk försäkring anser att det är ett olyckligt förslag och Moderaterna vill veta hur det drabbar enmansföretagen.

Johanna Alskog

Regeringen vill förmånsbeskatta sjukvårdsförsäkringar som tecknas av arbetsgivaren. Det är feltänkt, enligt branschorganisationen Svensk försäkring.

– Vi önskar att regeringen, istället för att kritisera och försöka begränsa en efterfrågad och uppskattad försäkring fokuserade på att komma tillrätta med de utmaningar som finns med kvalitet och tillgänglighet i den skattefinansierade vården, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i ett uttalande.

Vill se underlag

Moderaternas vårdpolitiska talesperson Cecilia Widegren efterlyser ett underlag för förslaget.

– Vi vill se en utredning som visar för- och nackdelar, säger hon och varnar för att det kan drabba små- och framför allt enmansföretagarna.

– Hur slår det mot frisörer och andra som har en försäkring för att de helt enkelt inte har råd att vara sjuka? säger hon.

I dag har 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring, cirka 470 000 av dem genom sin arbetsgivare. Många fackförbund erbjuder också sina medlemmar sjukvårdsförsäkringar, dock inte LO-förbunden som är uttalat kritiska. Enligt en kartläggning som tidningen Dagens Arena gjorde förra hösten sju av tio fackförbund inom Saco och TCO en sjukvårdsförsäkring till sina medlemmar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00