Kritik: Klimatkrav vid upphandling kunde redan varit på plats

UPPHANDLING. Skarpa klimatkrav vid upphandling hade kunnat finnas på plats redan i dag, men ansvarig myndighet fick inte tillräckliga resurser från regering och riksdag. Det säger tidigare chefen för nedlagda Miljöstyrningsrådet. 

Klimatkrav har redan införts i Trafikverkets upphandlingar och de första projekten kommer att utvärderas 2020. <br>
Klimatkrav har redan införts i Trafikverkets upphandlingar och de första projekten kommer att utvärderas 2020.
Foto: © European Union , 2014   /  Source: EC - Audiovisual Service   /   Photo: Alexander Klein
Jacob Hederos

När regeringen presenterade sin klimatpolitiska handlingsplan i slutet av december var en av de punkter som klimatminister Isabella Lövin (MP) lyfte fram att upphandling nu ska bli ett viktigt verktyg i klimatarbetet.

Men det är så dags att börja utreda det nu, anser kritikerna. En av kritikerna är Sven-Olof Ryding vid Miljöinstitutet IVL. Han var tidigare chef för Miljöstyrningsrådet, som var regeringens expertorgan för miljöanpassad offentlig upphandling fram tills att de lades ner år 2014, då uppgiften istället flyttades till nystartade Upphandlingsmyndigheten.

Enligt Ryding försvann det arbete som Miljöstyrningsrådet hade gjort på vägen, annars hade klimatmål vid upphandling redan kunnat finnas på plats i dag.

– I dag finns inga generella klimatmål satta. Upphandlingsmyndigheten fick istället för mycket annat att göra, och miljön kom i kläm. Det är inte deras fel, utan staten tillförde alldeles för lite pengar för att de skulle kunna klara av detta, säger Sven-Olof Ryding till Altinget.

Jag vet av gammal erfarenhet att om det är ett område som kan komma i kläm, så är det miljö.

Sven-Olof Ryding
Miljöinstitutet IVL

Läs mer om den politiska ambitionen, om Upphandlingsmyndighetens arbete med klimatkrav vid upphandling och om svårigheterna att veta om klimatkraven har effekt. Teckna ett gratis provabonnemang och läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00