Kritik: Klimatkrav vid upphandling kunde redan varit på plats

UPPHANDLING. Skarpa klimatkrav vid upphandling hade kunnat finnas på plats redan i dag, men ansvarig myndighet fick inte tillräckliga resurser från regering och riksdag. Det säger tidigare chefen för nedlagda Miljöstyrningsrådet. 

När regeringen presenterade sin klimatpolitiska handlingsplan i slutet av december var en av de punkter som klimatminister Isabella Lövin (MP) lyfte fram att upphandling nu ska bli ett viktigt verktyg i klimatarbetet.

Men det är så dags att börja utreda det nu, anser kritikerna. En av kritikerna är Sven-Olof Ryding vid Miljöinstitutet IVL. Han var tidigare chef för Miljöstyrningsrådet, som var regeringens expertorgan för miljöanpassad offentlig upphandling fram tills att de lades ner år 2014, då uppgiften istället flyttades till nystartade Upphandlingsmyndigheten.

Enligt Ryding försvann det arbete som Miljöstyrningsrådet hade gjort på vägen, annars hade klimatmål vid upphandling redan kunnat finnas på plats i dag.

– I dag finns inga generella klimatmål satta. Upphandlingsmyndigheten fick istället för mycket annat att göra, och miljön kom i kläm. Det är inte deras fel, utan staten tillförde alldeles för lite pengar för att de skulle kunna klara av detta, säger Sven-Olof Ryding till Altinget.

Läs mer om den politiska ambitionen, om Upphandlingsmyndighetens arbete med klimatkrav vid upphandling och om svårigheterna att veta om klimatkraven har effekt. Teckna ett gratis provabonnemang och läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi.

Forrige artikel Hon får årets Pela- och Fadime-utmärkelse Hon får årets Pela- och Fadime-utmärkelse Næste artikel M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon
  • Rapportera

    Alvar Nyrén · Analytiker

    Ett samhällshot

    Detta börjar likna en skräckfilm. Politiker, näringsliv, och samhället i stort som ägnar värdefull tid och oändliga resurser på att hantera ett problem som inte finns. Anlitande s.k. experter med den rätta läran och mörka motiv, istället för att låta verkliga klimatforskare komma till tals i öppen debatt. De flesta förledda av journalister med en agenda långt ifrån sin yrkesheder och sökande av sanning genom att ställa frågor varför verkligheten inte spelar med i bedrägeriet. När skall människor och samhälle återgå till fakta, granska uppgifter från verkligheten och angripa hela frågan enl vedertagna vetenskapliga principer. Ett vetenskapligt, politiskt och etiskt haveri vi inte sett på mycket länge om någonsin. Vänligen studera fakta från ex SMHI och NOAA som ej är tillrättalagda eller förfalskade:
    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/det-teoretiskt-om%C3%B6jliga

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.