Kritik: Klimatkrav vid upphandling kunde redan varit på plats

UPPHANDLING. Skarpa klimatkrav vid upphandling hade kunnat finnas på plats redan i dag, men ansvarig myndighet fick inte tillräckliga resurser från regering och riksdag. Det säger tidigare chefen för nedlagda Miljöstyrningsrådet. 

När regeringen presenterade sin klimatpolitiska handlingsplan i slutet av december var en av de punkter som klimatminister Isabella Lövin (MP) lyfte fram att upphandling nu ska bli ett viktigt verktyg i klimatarbetet.

Men det är så dags att börja utreda det nu, anser kritikerna. En av kritikerna är Sven-Olof Ryding vid Miljöinstitutet IVL. Han var tidigare chef för Miljöstyrningsrådet, som var regeringens expertorgan för miljöanpassad offentlig upphandling fram tills att de lades ner år 2014, då uppgiften istället flyttades till nystartade Upphandlingsmyndigheten.

Enligt Ryding försvann det arbete som Miljöstyrningsrådet hade gjort på vägen, annars hade klimatmål vid upphandling redan kunnat finnas på plats i dag.

– I dag finns inga generella klimatmål satta. Upphandlingsmyndigheten fick istället för mycket annat att göra, och miljön kom i kläm. Det är inte deras fel, utan staten tillförde alldeles för lite pengar för att de skulle kunna klara av detta, säger Sven-Olof Ryding till Altinget.

Läs mer om den politiska ambitionen, om Upphandlingsmyndighetens arbete med klimatkrav vid upphandling och om svårigheterna att veta om klimatkraven har effekt. Teckna ett gratis provabonnemang och läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi.

Forrige artikel Hon får årets Pela- och Fadime-utmärkelse Hon får årets Pela- och Fadime-utmärkelse Næste artikel M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon M och V ställer krav på regeringen – vill ha miljardbesked i morgon
  • Rapportera

    Alvar Nyrén · Analytiker

    Ett samhällshot

    Detta börjar likna en skräckfilm. Politiker, näringsliv, och samhället i stort som ägnar värdefull tid och oändliga resurser på att hantera ett problem som inte finns. Anlitande s.k. experter med den rätta läran och mörka motiv, istället för att låta verkliga klimatforskare komma till tals i öppen debatt. De flesta förledda av journalister med en agenda långt ifrån sin yrkesheder och sökande av sanning genom att ställa frågor varför verkligheten inte spelar med i bedrägeriet. När skall människor och samhälle återgå till fakta, granska uppgifter från verkligheten och angripa hela frågan enl vedertagna vetenskapliga principer. Ett vetenskapligt, politiskt och etiskt haveri vi inte sett på mycket länge om någonsin. Vänligen studera fakta från ex SMHI och NOAA som ej är tillrättalagda eller förfalskade:
    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/det-teoretiskt-om%C3%B6jliga

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.