Kristersson bildar kartell – får extra utskottsplats

Båda sidor i politiken har bildat karteller inför fördelningen av utskottsplatser. Det gör att Kristerssons sida får en extra plats i utskotten och når majoritet. Men problemet med falska majoriteter kan uppstå ändå.

M, KD, SD och L har bildat kartell inför riksdagens omröstning om utskottsplatser. Det har även den blivande oppositionen gjort.
M, KD, SD och L har bildat kartell inför riksdagens omröstning om utskottsplatser. Det har även den blivande oppositionen gjort. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Montage: Altinget
Johan Manell

På tisdag röstar riksdagen om vilka personer som ska fylla de 17 platserna i respektive utskott. Formellt tar de ställning till ett förslag från valberedningen, men i praktiken brukar partierna ha gjort upp det på förhand.

Fördelningen av platser sker med den så kallade d’Hondts metod. Genom den delas utskottsplatserna ut en i taget till det parti som har det högsta jämförelsetalet. Om alla partier skulle gå in i processen självständigt skulle fördelningen bli följande per utskott: Socialdemokraterna (6), Sverigedemokraterna (4), Moderaterna (3), Vänsterpartiet (1), Centerpartiet (1), Kristdemokraterna (1), Miljöpartiet (1) och Liberalerna (0).

Det skulle alltså innebära att Magdalena Anderssons sida skulle få nio platser och majoritet i utskotten men inte i kammaren och att Liberalerna skulle bli helt utan platser. Det som i stället har skett är att de båda sidorna i politiken har gått ihop och bildat karteller.

– Då blir det i stället 176 och 173 som man ”d’Hondtar”. De som har 176 mandat kommer att få nio platser och den andra sidan får åtta platser. Sen får varje kartell inom sig bestämma hur de platserna ska fördelas, säger Hans Hegeland, utskottsråd vid finansutskottet, till Altinget.

Att partier går samman i karteller är inget ovanligt – tvärtom.

– Så vitt jag vet har man alltid ingått karteller. Allt annat lika får man fler platser om man är en stor gruppering eftersom d’Hondts metod på marginalen gynnar karteller. Den sida som har 176 mandat tjänar ju på att bilda kartell, säger Hegeland.

Den förra mandatperioden fick dock kartellbildningen en märklig effekt. Den forna Alliansen bildade kartell inför fördelningen av utskottsplatser. Sedan sprack samarbetet när C och L ingick januariavtalet. Det gjorde att det i vissa utskott uppstod så kallade ”falska majoriteter” där regeringssidan inte hade majoritet i utskottet men väl i kammaren.