Analys av 
Johan Manell

Kristersson balanserar på mandatgräns

Talmannen ger Ulf Kristersson (M) i uppdrag att sondera för en ny regering. I dagsläget fattas det ett mandat för att han ska kunna bli statsminister. Men loppet är inte kört.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johan Manell

Talman Andreas Norlén har en ny taktik jämfört med talmansrundorna 2018. Nu ska det gå fortare. En statsministeromröstning i veckan tills det är klart är Norléns nya strategi (även om han slänger in brasklappen att det kan ta längre tid om partiledarna behöver det).

Kristersson får pinnen

Det lutar åt att förste man till rakning blir Ulf Kristersson (M). Han får i alla fall tre dagar på sig att sondera för en ny regering. Vid återrapporteringen till talmannen på fredag kan han antingen säga att han står till förfogande eller begära mer tid. Om Kristersson ger tummen upp så kan det ske en omröstning redan på måndag i nästa vecka.

– Han är ledare för det största parti i den grupp av partier som fällde Stefan Löfven, säger Andreas Norlén som anledning till att Kristersson får uppdraget.

Fattas ett mandat

Det fattas troligen ett ynka mandat för Kristersson att kunna tolereras av kammaren. M, KD, SD och L har tillsammans 173 mandat och den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl har sagt att hon kommer att rösta som sitt gamla parti Liberalerna.

I det läget behövs att en enda riksdagsledamot från S, C, V eller MP röstar emot partilinjen eller helt sonika uteblir från omröstningen. Länge riktades strålkastarljuset mot centerpartisten Helena Lindahl som röstade nej till Stefan Löfven när han tillträdde på nytt 2019. Men hon har meddelat att hon kommer följa centerns partilinje. Så Kristersson måste försöka locka över någon annan.

Minister kan hoppa in

Ett annat kristerssonskt halmstrå är att socialdemokraten Sara Heikkinen Breitholz som är sjukskriven men inte har en ersättare uteblir från omröstning. Där ser det dock ut som att team Löfven har en back-up-plan som involverar landsbygdsminister Jennie Nilsson för att förhindra att det ska avgöra.

Svårt för Kristersson

Dessutom finns det fortfarande upprörda liberaler som kanske kan tänkas gå emot partilinjen och inte släppa fram Kristersson med stöd av SD. Så helt säkert att Kristersson ens kan räkna hem alla 174 mandat på sin sida är det inte heller.

Summa summarum talar det mesta i dagsläget ändå fortsatt för att Ulf Kristersson faller på målsnöret. Men att han kommer vara beredd att ta chansen när det bara är ett mandat som behövs är troligt.

Löfven på tur

Om det kommer till omröstning och den faller ut till Kristerssons nackdel är det rimligt att anta att Stefan Löfven får nästa chans. Men han har då, om processen ska börja snabbas på, bara ett par veckor på sig från nu att försöka få C och V att enas.

Löfven säger nämligen att han helst vill kunna säkra ett stöd för sin budget innan han väljs till statsminister på nytt och då behövs båda partierna. Annie Lööf fortsätter dock att säga nej till budgetsamarbete med V och Nooshi Dadgostar säger nej till att rösta på en budget hon inte har fått vara med och förhandla. Så någon lätt uppgift för Löfven som går att lösa lite kvickt är det inte.

Samma svåra läge

Att fikastunden hos talmannen skulle ha fått något parti att flytta sig verkar heller inte vara fallet.

– Jag upplever att spelplanen ser ut nu som den gjorde i morse, sade han efter att ha pratat med alla partiledare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00