Krismöte om mjölkbönder i riksdagsutskott

JORDBRUK. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) kallas till riksdagens miljö- och jordbruksutskott den 24 augusti för att informera om vad regeringen gör åt mjölböndernas situation.

Det är utskottets vice ordförande Kristina Yngwe (C) som har kallat ministern till mötet. Bakgrunden är minskad efterfrågan på mjölk efter Rysslands importstopp för livsmedel från EU, med sjunkande ersättningar från mejerierna till bönderna som följd.

– Den kris som pågått under en tid har fördjupats under sommaren och uppgivenheten i mjölkbranschen är mycket stor, säger Kristina Yngwe.

– Läget är akut och vi måste hjälpas åt att vända på alla stenar.

Enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, har de svenska mjölkbönderna på ett år förlorat en femtedel av sina intäkter. Under sommaren har varje vecka en bonde lagt ner sin mjölproduktion.

Mjölkkrisen berör inte bara Sverige. Den 7 september har jordbruksministrarna i EU ett extrainsatt möte om krisen för mjölkbönderna.

Forrige artikel Handikappade byts ut mot HBTQ Handikappade byts ut mot HBTQ Næste artikel Lång väntan på vapenlicens ska bli kort