Kriminellas ekonomi ska slås ut

RÄTTSVÄSEN. Fler brott ska omfattas av de regler som gör det lättare att komma åt vinster från brott, enligt ett riksdagsbeslut.

Per-Anders Sjögren

 

De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli, innebär att det som kallas utvidgat förverkande ska komma till ökad användning. I dag får reglerna om utvidgat förverkande användas vid brott som kan ge ekonomiskt utbyte och som har sex år fängelse eller mer i straffskalan. Den gränsen ska nu sänkas till fyra års fängelse. Men ett utvidgat förverkande ska kunna utlösas även av andra, lindrigare, brott som kan ge ekonomiskt utbyte, exempelvis mutbrott, vissa fall av barnpornografibrott, utnyttjande av barn för sexuell posering samt dataintrång. Dessutom får utvidgat förverkande användas vid andra brott som ger minst två års fängelse och som har varit ett led i en organiserad brottslighet.

Bakgrunden till den nya reglerna är ett EU-direktiv som Sverige ska anpassa sig till.

Komma åt kriminella pengar

Utvidgat förverkande innebär lägre beviskrav när det gäller samband mellan egendom och den brottsliga aktiviteten samt att det går att förverka utbyte från andra brott än det som personen dömts för. Att egendomar eller pengar förverkas innebär att brottslingen helt enkelt blir av med dem och att de tillfaller staten.

Utvidgat förverkande är också en del i regeringens åtgärdspaket mot organiserade brott som presenterades i december förra året.

– Det  handlar om att utvidga möjligheten att komma åt de pengar som gängens brottslighet genererar, sade justitieminister Morgan Johansson (S) till Altinget då.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

De nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli i år.

Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU28



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00