Kosovo närmare EU

UTVIDGNING. EU och Kosovo har skrivit under ett avtal som innebär att landet tar ett steg närmare ett medlemskap i unionen.

På tisdagen undertecknades ett stabiliserings- och associationsavtal mellan EU och Kosovo. Det är samma typ av avtal som EU ingår med alla länder som har ambitioner att på sikt bli EU-medlemmar.

Samarbets- och associationsavtalet ska underlätta handeln mellan parterna, men Kosovo förbinder sig även att följa EU:s lagstiftning på en rad andra områden, till exempel när det gäller kampen mot korruption och organiserad brottslighet. Parterna ska även samarbeta när det gäller gränskontroller, migrations- och asylfrågor.

Avtalet ska enligt planerna träda i kraft under första halvan av nästa år. Kosovo får även ett ekonomiskt stöd från EU som under åren 2014-2020 uppgår till drygt 654 miljoner euro.

 

Forrige artikel Ny EU-regel ska ge bättre skydd vid resa Næste artikel EU-lag kan ge besparing för fängelser
Kommuner säger nej till sammanslagningar

Kommuner säger nej till sammanslagningar

REMISS. Kommunutredningens remisstid går ut i dag. Merparten av kommunerna säger nej till skuldavskrivning för sammanslagningar. De ser överhuvud taget inte att sammanslagningar löser några problem.