Kosovo närmare EU

UTVIDGNING. EU och Kosovo har skrivit under ett avtal som innebär att landet tar ett steg närmare ett medlemskap i unionen.

På tisdagen undertecknades ett stabiliserings- och associationsavtal mellan EU och Kosovo. Det är samma typ av avtal som EU ingår med alla länder som har ambitioner att på sikt bli EU-medlemmar.

Samarbets- och associationsavtalet ska underlätta handeln mellan parterna, men Kosovo förbinder sig även att följa EU:s lagstiftning på en rad andra områden, till exempel när det gäller kampen mot korruption och organiserad brottslighet. Parterna ska även samarbeta när det gäller gränskontroller, migrations- och asylfrågor.

Avtalet ska enligt planerna träda i kraft under första halvan av nästa år. Kosovo får även ett ekonomiskt stöd från EU som under åren 2014-2020 uppgår till drygt 654 miljoner euro.

 

Forrige artikel Ny EU-regel ska ge bättre skydd vid resa Næste artikel EU-lag kan ge besparing för fängelser
Överblick: Ny kriminal-gd och skifte för narkotikapolitiken

Överblick: Ny kriminal-gd och skifte för narkotikapolitiken

ÖVERBLICK. Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården. Alla partier i riksdagens socialutskott vill att narkotikapolitiken ska utredas. Partikrav för skärpta krav för ensamkommande. Läs Altingets nyhetsöverblick.